ÎN ACEST WEEKEND, ROMÂNIA TRECE LA ORA DE VARĂ

Distribuie pe:

În noaptea de sâmbătă (26 martie) spre duminică (27 martie) 2022, România trece la ora de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel încât ora 3 devine ora 4. Totodată, ziua de 27 martie 2022 va fi cea mai scurtă zi din an, având, teoretic, doar 23 de ore.

În acest an, ora de vară va fi valabilă în România până la 30 octombrie 2022.

CUM NE AFECTEAZĂ

Chiar dacă schimbarea orei a devenit un obicei de-a lungul anilor, ea poate avea efecte negative asupra organismului și a creierului. Specialiștii în domeniul medicinei susțin că oamenii au nevoie de aproximativ una sau două săptămâni pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mult mai serioase.

“Pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că ei dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord.

Totodată, riscul bărbaților de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului, iar numărul atacurilor de cord crește cu 6-10% în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei”, afirmă oamenii de știință americani de la Universitatea Yale.

Pe de altă parte, studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puține infracțiuni și accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puțină energie electrică. De asemenea, țările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiți.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu