CALEIDOSCOP

Distribuie pe:

DIN FARMACIA BUNICII - PĂPĂDIA

Crește din zona de câmpie până în cea subalpină. Se folosesc frunzele (recoltate în martie-iunie), planta întreagă (primăvara), rădăcina (din iulie până toamna târziu), florile (atât inflorescențele, cât și codițele (primăvara devreme).

Păpădia este colagogă, coleretică, diuretică, diaforetică și tonic-amară. De aceea se folosește în bolile date de dezechilibre glandulare; ca ceai în obezitate; de bolnavii de ficat (mărește secreția biliară). Planta normalizează circulația sângelui, stimulează pofta de mâncare la convalescenți, are acțiune diuretică; se folosește în eczeme și alte boli de piele, în gută, reumatism, ateroscleroză.

Se folosește ca infuzie (2 lingurițe de plantă la 250 ml apă clocotită), băută câte 2-3 căni pe zi după mesele principale; decoct (din rădăcini) - 1-2 căni pe zi timp de 1-2 luni pentru insuficiență hepatică și icter cataral; din frunze tinere se face salată, din flori o alifie bună pentru hemoroizi sau varice; tijele florilor se consumă crude.

Păpădia este cel mai puternic drenor.

ȘTIAȚI CĂ...?

* Țara cu cele mai multe lacuri din lume este Canada (2 milioane).

* Finlanda este țara cu cele mai multe insule din lume (peste 178.000).

* În Peru există mai multe piramide decât în Egipt.

* India are cele mai multe oficii poștale din lume.

* Primul oraș din lume care a emis propriile monede de aur a fost Florența (Italia), în 1252.

* Diamantele din minele braziliene sunt mai dure decât cele din minele africane.

* Prima mare industrie a Angliei a fost cea a lânii.

* Alfabetul cambodgian are 74 de litere.

GALA UMORULUI

ORIZONTAL: 1) Celebră actriță americană cu un umor savuros, de la care am reținut concluzia “Dragostea învinge totul, în afară de sărăcie și durerea de dinți” (Mae) - “Pe măsură ce îmbătrânești, trei lucruri ți se întâmplă. Primul lucru: te lasă memoria. Pe celelalte două nu mi le amintesc” (Norman; renumit actor comic american). 2) Ion Dichiseanu - “Împodobim cu denumirea de «civilizație» drumul parcurs de omenire de la omul cavernelor la omul tavernelor” (Vladimir; prinț, diplomat și scriitor român) - Stau la bloc! 3) “Vrei să-ți ascunzi fața? Mergi despuiat” (Stanislaw Jerzy; scriitor polonez) - Rămase în sold! - Scriitoare australiană de cărți pentru copii, de la care am reținut aforismul “Căsnicia este o poveste de dragoste în care eroina moare în primul capitol” (Cecilia). 4) “Dialed Number Identification Service” (acronim) - Pusă pe cal - Furnica englezilor. 5) “Fii realist! Planifică-ți un miracol” (filozof, guru și învățător indian) - “International Business and Diplomatic Exchange” (acronim). 6) “Cuvântul e de..., tăcerea e de aur” (Proverb arab) - “Io cu Văsălie a' nost'/ Am dat gardu' popii jos...”, este una din “țâpuriturile” din această fascinantă regiune etno-folclorică din nordul României. 7) “Te iubesc așa cum un copil gras iubește ciocolata” (Scott; autor american de satiră socială și cărți experimentale de filozofie) - Termen cabalistic central în tradiția mistică evreiască. 8) Încet, ușor - “Când o femeie își conturează buzele, este ca și când un soldat își curăță mitraliera” (Bob; actor de comedie și animator american) - Gură-n gură! 9) Bile! - Fluier multiplu (pl.). 10) “Bărbații se căsătoresc cu femeile cu speranța că nu se vor schimba niciodată. Femeile se căsătoresc cu bărbații cu speranța că se vor schimba la un moment dat. În mod inevitabil, atât bărbații cât și femeile sunt dezamăgiți” (Albert; celebru om de știință) - Capăt de alee! 11) “Există o categorie specială de surzi: aceia care nu vor să audă decât ce spun ei” (Tudor; scriitor român).

VERTICAL: 1) “Împrumută bani întotdeauna de la un pesimist. Nu se va aștepta să îi dai înapoi” (Oscar: scriitor și poet irlandez) - “Acasă eu sunt șeful, nevasta mea ia doar deciziile” (Woody; actor și producător de film american). 2) “Dacă domnii preferă blondele, atunci eu sunt o blondă care preferă domnii” (Barbara; actriță americană) - Actor american, protagonistul filmului “Jucăria sexuală” (Bijan). 3) “Ți-ai dori uneori să fii canibal, nu atât din plăcerea de a-l devora pe cutare sau cutare, cât din aceea de a-l vomita” (Emil; filozof român) - Norman Manea. 4) Tudor Gheorghe - “State Street Global Markets” (acronim) -”Inspectoratul pentru Situații de Urgență” (siglă). 5) Particulă de râs - “Heil HaSadeh” (abreviere) - Tudor Șoimaru. 6) “În cazul în care crezi că nimănui nu îi pasă dacă ești în viață sau nu, încearcă să te eschivezi de la câteva plăți pe care trebuie să le faci” (Earl; jurnalist și scriitor american) - “Ai îmbrăcat un costum nou,/ Cu cremă-ai dat pe ghete,/N-aveai nevoie de parfum,/ C-aveai de la șosete”, ne spune acest scriitor român în epigrama “Eleganță” (Lucian). 7) Iion Kirițescu - Țopăială. 8) “Society of Automotive Engineers” (abreviere) - “Îmi las întreaga avere soției, cu condiția să se recăsătorească. Vreau să mă asigur că există cel puțin un om căruia să-i pară rău că am murit” (Heinrich; scriitor și poet german). 9) “Un bărbat îndrăgostit nu este complet până nu este căsătorit. Apoi este terminat” (Zsa Zsa; actriță americană). 10) “Să te căsătorești o dată e datorie, de două ori e nesăbuință, iar de trei ori, demență”, proverb din această țară din vestul Europei - “Soacra care caută mereu nod în papură, uită că a fost și ea odată mireasă” (proverb din folclorul acestui popor din sud-estul Europei). 11) “Nu râdeți de proști fiindcă își vor închipui că au umor” (Charles-Louis de Secondat, Baron de la Brede et de; folozof și scriitor francez).

Dicționar: ANT, OHR, ADILI, HISH.

Dezlegarea careului “Gânduri amuzante”, apărut în 19 martie 2022: CREANGA, LEC, RUC, SINATRA, YDOK, TURNER, SN, ONO, C, TL, TESLA, C, FII, ARAB, IAGO, N, L, C, CATARG, TITA, ORDAH, RO, VIN, D, BO, USTINOV, POP, SHAKESPEARE.

GH. HUZA

BANCURI            

După îndelungate și adânci săpături arheologice în Franța, s-au găsit urme de sticlă. Concluzia: francezii aveau televizoare încă din antichitate.

După tot la fel de adânci săpături în Anglia, s-au găsit resturi de metale. Concluzia: englezii aveau rachete încă din antichitate.

După îndelungi săpături în România, nu s-a găsit nimic. Concluzia: românii aveau telefoane wireless și GSM încă din antichitate!

***

I-am spus mamei că profesorul de matematică mă persecută...

M-a pus să fac o piramidă. Da' ce, eu sunt faraon?

- Iubitule, am slăbit 3 kg.

- Din cât?

- Din 118 kg.

- Felicitări! E exact cum ai pierde o piuliță de la tanc!

***

Dacă ești urâtă, ești urâtă. Nu mă lua pe mine cu “frumusețea interioară”, că n-am ochelari cu raze X.

***

Am văzut doi copii de Ia mine din cartier care se jucau cu o minge.

Îngrijorat, i-am întrebat:

- V-a furat cineva telefoanele?

MAXIME

“Onoarea unui om este suprapunerea până la contopire cu cinstea sa.” (Marin Voiculescu)

“Prin oricâte furtuni ar trece omul adevărat, el luptă pentru a-și păstra onoarea.” (Marin Voiculescu)

“Onoarea este cel mai înalt bun dintre bunurile exterioare.” (Aristotel)

“Omul cinstit este, mai presus de orice, un om de onoare. Onoarea este singurul bun care nu se recapătă niciodată, dacă cineva a avut nenorocirea de a o fi pierdut.” (Paul Doumer)

Lasă un comentariu