PFIZER RETRAGE MEDICAMENTE PENTRU HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ. PREZINTĂ RISC DE CANCER

Distribuie pe:

Pfizer a dispus retragerea loturilor unor medicamente pentru hipertensiune arterială distribuite sub trei nume, potrivit companiei.

Accuretic și cele două versiuni generice ale sale distribuite de Greenstone - comprimatele quinapril și hidroclorotiazidă și comprimatele quinapril HCI/hidroclorotiazidă - fac obiectul retragerii, scrie CNN.

Medicamentele tratează hipertensiunea arterială, care crește riscul de potențiale evenimente cardiovasculare periculoase, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Retragerea este voluntară și are în vedere tabletele care conțin niveluri mai mari de nitrozamine, care prezintă un risc de cancer, deși Pfizer a spus într-un comunicat de presă că “nu există niciun risc imediat pentru pacienții care iau acest medicament”.

“Nitrozaminele sunt comune în apă și alimente, inclusiv în carnea crudă și cea la grătar, lactate și legume. Toată lumea este expusă la un anumit nivel de nitrozamine. Aceste impurități pot crește riscul de cancer dacă oamenii sunt expuși la ele peste niveluri acceptabile pe perioade lungi de timp”, a precizat Pfizer în comunicat.

Nitrozaminele pot fi introduse neintenționat atunci când anumite reacții chimice sunt utilizate în producția de medicamente.

Distribuitorii și vânzătorii ar trebui să înceteze utilizarea și distribuirea și să “pună imediat în carantină produsul”, se spune în comunicatul preluat de News.ro.

Pfizer a recomandat ca pacienții care iau medicamentul să se consulte cu medicul lor cu privire la opțiunile alternative de tratament.

Hipertensiunea arterială este o problemă în creștere: numărul persoanelor de peste 30 de ani cu această afecțiune s-a dublat în ultimii 30 de ani, potrivit unui studiu din 2021.

Foto: Arhivă Hepta.ro

Lasă un comentariu