MINISTERUL TRANSPORTURILOR CUMPĂRĂ 20 DE TRENURI ELECTRICE

Distribuie pe:

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că vineri, la sediul Ministerului Transporturilor, a fost încheiat contractul de achiziție a 20 de trenuri electrice de la Alstom.

“Contractul presupune achiziția a 20 rame electrice de lung parcurs și mentenanța acestora pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de a suplimenta, prin act adițional, comanda inițială. Astfel, se poate ajunge la o achiziție de 37 de unități, cu perioadă de mentenanță de 30 de ani”, se precizează într-un comunicat al ARF.

Conform sursei citate, valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 20 de unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani este de 1.309.065.880,00 lei, fără TVA (aproximativ 263 milioane euro), dintre care 931.065.880 lei reprezintă valoarea ramelor și 378.000.000 lei serviciile de mentenanță.

Finanțarea proiectului este asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile și din Bugetul de stat.

Livrarea primei rame se va face la finalul anului 2023.

Ramele electrice sunt compuse din șase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere și patru vagoane intermediare) și asigură 351 de locuri pe scaune.

“Din punct de vedere al confortului pasagerilor, ramele dispun de o zonă de bar/bistro, o zonă pentru călători cu dizabilități, cu două amplasamente conform standardelor în vigoare, dar și o zonă destinată distribuirii automate de bilete și aparate de compostat. Din punct de vedere al confortului, unitățile dispun de sisteme de climatizare, precum și conexiune wi-fi. Viteza maximă de rulare este 160 km/h”, se mai arată în comunicat.

Rutele deservite de noile rame vor fi:

* București Nord - Constanța

* București Nord - Brașov - Arad - Timișoara

* București Nord - Brașov - Cluj

* București Nord - Brașov - Deda - Cluj

* București Nord - Brașov

* București Nord - Iași

* București Nord - Suceava

* București Nord - Galați

* București-Nord - Craiova - Târgu Jiu- Petroșani - Simeria

* București-Nord-Craiova-Timișoara-Arad,

* Cluj -Timișoara

* Cluj - Suceava -Iași

Societatea Alstom Ferroviaria S.p.A. a fost desemnată drept câștigător al licitației pentru achiziția materialului rulant nou destinat transportului inter-regional de călători RE-IR, dar ulterior, asocierea româno-chineză Astra Vagoane - CRRC a făcut contestație, iar Curtea de Apel București a decis miercuri să ceară Curții de Justiție a Uniunii Europene clarificări, relatează Agerpres.

Foto: Facebook / Irinel Ionel Scriosteanu

Lasă un comentariu