ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE: RUSIA A PROVOCAT O CRIZĂ ALIMENTARĂ LA SCARĂ GLOBALĂ

Distribuie pe:

Rusia a fost acuzată, marți, în fața Consiliului de Securitate al ONU că a provocat o “criză alimentară la scară globală” și că a a adus lumea în pragul foametei, prin declanșarea războiului în Ucraina - “grânarul Europei”.

Președintele rus Vladimir Putin “a început acest război. Vladimir Putin a creat această criză alimentară la nivel planetar. Și el este cel care o poate opri”, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate dedicată situației umanitare din Ucraina: “Responsabilitatea de a purta acest război împotriva Ucrainei și responsabilitatea pentru efectele războiului asupra securității alimentare la nivel global revin exclusiv Rusiei și președintelui Putin”.

Ambasadorul Franței la ONU, Nicolas de Riviere, a adăugat că “agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei crește riscul de foamete în întreaga lume” și că populațiile din țările în curs de dezvoltare vor fi primele afectate.

“Rusia va încerca, fără îndoială, să ne facă să credem că sancțiunile adoptate împotriva ei sunt cele care creează un dezechilibru în situația mondială a securității alimentare”, a adăugat de Riviere.

Ambasadorul Moscovei la ONU, Vassily Nebenzia, a contracarat, afirmând că potențialele turbulențe pe piața alimentară mondială au fost cauzate de “isteria nestăpânită privind sancțiunile pe care Occidentul a dezlănțuit-o împotriva Rusiei”. Sherman și directorul Programului Alimentar Mondial (WFP), David Beasley, au raportat că Ucraina și Rusia, ambele mari producători de cereale, asigură 30% din exporturile mondiale de grâu, 20% de porumb și 75% de ulei de floarea-soarelui.

Vineri, Uniunea Europeană a anunțat o inițiativă pentru a atenua penuria alimentară cauzată de război. UE și Statele Unite doresc un angajament multilateral împotriva restricțiilor la exportul de materii prime agricole.

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Joyce Msuya, a declarat că situația conflictuală din Ucraina “amenință să adâncească cea mai mare criză umanitară din lume, în țări în care insecuritatea alimentară este deja o problemă”.

Chiar înainte ca Rusia să declanșeze războiul în Ucraina, sistemul alimentar global era tensionat. Lanțurile de aprovizionare îngrădite și condițiile meteorologice imprevizibile - adesea rezultatul schimbărilor climatice - au împins deja prețurile alimentelor la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Accesibilitatea a constituit, de asemenea, o problemă după ce pandemia a lăsat milioane de oameni fără locuri de muncă.

Numărul persoanelor aflate în pragul foametei a crescut la 44 de milioane de la 27 de milioane în 2019, a anunțat, luna aceasta, Programul Alimentar Mondial al ONU.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina, care joacă, ambele, roluri esențiale în sistemul producției alimentare globale, va înrăutăți situația.

Campania de însămânțare a grâului, care urmează să înceapă în Ucraina, va fi perturbată de situația creată de război. Nu este clar că vor fi destui fermieri care să cultive pământul - pe măsură ce oamenii din țară pun mâna pe arme - sau dacă vor putea accesa utilaje și alte produse esențiale care ar ajunge de obicei via porturile Mării Negre.

Este greu de anticipat dacă Ucraina va putea exporta ceva anul acesta sau anul viitor, sau în viitorul apropiat. Țara asigură, de asemenea, jumătate din toate exporturile de ulei de floarea-soarelui.

Aducerea produselor din Rusia pe piața mondială a devenit, de asemenea, mai dificilă, deoarece companiile nu vor să riște să încalce sancțiuni sau să se ocupe de logistica călătoriilor în apropierea unei zone de război.

Rusia și Ucraina servesc drept “coș de pâine” pentru țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord care depind de importuri. Atât SUA, cât și Europa vor resimți acest fenomen, deoarece creșterea prețurilor la bunurile agricole importante va afecta piețele locale, producătoare de alimente.

“Orice întrerupere gravă a producției și exporturilor de la acești furnizori va duce, fără îndoială, la creșterea prețurilor și la erodarea siguranței alimentare a milioane de oameni”, se arată într-un raport recent al Sistemul de Informații al Pieței Agricole. (surse și foto - CNN, AFP, Reuters)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu