ÎN PERIOADA 1 APRILIE 2022 - 31 MARTIE 2023, PREȚURILE FINALE LA ENERGIE ELECTRICĂ ȘI GAZE NATURALE VOR FI PLAFONATE!

Distribuie pe:

În ședința din 18 martie 2022, Guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență noi măsuri aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Actul normativ prevede plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii non-casnici.

Iată care sunt, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, noile măsuri care se vor aplica pentru un an, respectiv în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023.

MĂSURI PENTRU CONSUMATORII CASNICI

Plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică se realizează pe două tranșe, în baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021.

Energie electrică - Niciun cetățean nu va plăti mai mult de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul realizării unui consum mediu lunar în anul 2021 mai mic sau egal cu 100 kWh;

Se plafonează la maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

În cazul în care prețul din contractele în vigoare încheiate cu clienții finali este mai mic decât prețul maxim stabilit prin actuala ordonanță de urgență, se aplică prețul contractual.

Gaze naturale - Începând cu 1 aprilie 2022 va fi aplicat un preț reglementat de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

MĂSURI PENTRU CONSUMATORII NON-CASNICI

Pentru protejarea economiei și păstrarea locurilor de muncă, se plafonează prețurile finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei.

Energie electrică - Prețul maxim aplicat va fi 1 leu/kWh, cu TVA inclus;

Gaze naturale - Prețul maxim va fi de 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu