CALEIDOSCOP

Distribuie pe:

SCHIȚA UNUI ZÂMBET

ORIZONTAL: 1) Faimoasă actriță franceză, de la care am reținut aforismul “Este mai bine să nu fi fidel, decât să fi fidel fără să ți-o dorești” (Brigitte) - “Un cunoscut este un ins destul de apropiat ca să-i ceri bani, dar nu suficient de apropiat ca să îl împrumuți” (George Bernard; dramaturg irlandez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1925). 2) “Încep multe regimuri alimentare, la fel cum mă las de fumat în fiecare săptămână” (Umberto: filozof, semiotician și scriitor italian) - “M-am îmbrăcat în negru, fiindcă am auzit că sunteți morți după mine” (Horațiu; actor și scriitor, interpretul rolului Ilie Moromete în filmul “Moromeții 2”) 3) Ofițer otoman - Draci englezi. 4) Oraș în Nigeria - “Toată lumea îmi discută operele și pretinde că le înțelege, de parcă ar fi necesar să le înțeleagă, când este de ajuns doar să le iubească” (Claude; pictor impresionist francez). 5) “În viață trebuie să faci lucruri nebunești pentru a nu regreta atunci când nu mai poți să le faci” (Annie; actriță franceză, câștigătoare a trei premii Cezar). 6) “Fiecare dintre noi are o părere strașnică despre sine până i se întâmplă o nenorocire”, ne spune acest faimos om de stat atenian, legislator și poet, considerat unul din cei 7 înțelepți ai Greciei antice - “Android Debug Bridge” (acronim). 7) Pui de lele! - “Oamenii fără umor și fără simțul ironiei sunt oameni morți” (Dario; actor, regizor și scriitor italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1997) - “... cu proști”, comedie a dramaturgului francez Francis Veber. 8) Cântăreț și compozitor american - Vacarm la periferii! - Sunt în vogă! 9) Țipi - “Scopul unei glume nu este de a degrada ființa umană, ci de a ne reaminti că ea este deja degradată” (George; scriitor englez, autor al romanului Ferma animalelor). 10) Puse în ladă! - “În spatele oricărui bărbat de succes se află o femeie, iar în spatele ei se află soția bărbatului” (Grucho; actor american de comedie) - “Un temperament irascibil va face un prost din tine destul de repede” (Bruce; actor, scriitor și maestru de Arte Marțiale din Hong Kong). 11) “Bărbații vor același lucru de la boxerii lor ca și de la femei: un pic de susținere și un pic de libertate”, ne spune acest actor, comic și scriitor american (Jerry) - Inimă acră la o soacră!

VERTICAL: 1) Pe jumătate beat! - “Când am ajuns în America, nu știam să vorbesc engleză, dar viața mea sexuală era perfectă. Acum, engleza mea e perfectă, dar viața mea sexuală e groaznică”, ne spunea acest celebru cântăreț spaniol (Julio). 2) Macagii - “Mi-ar plăcea să am curajul să nu las bacșiș” (Paul; actor american de film, prezent și pe genericul filmului Cactus Jack). 3) “Când va fi să mor, aș vrea să mor precum bunicul meu care a murit liniștit, în somn. Nu aș vrea să mor precum pasagerii care se aflau în mașina sa” (Will; actor de comedie american, de naționalitate Cherokee) - Dres pe margini! 4) “American Osteopathic Foundation” (acronim) - “Cântecul care mângâie sufletul patriei” (Definiție a scriitorului Ștefan Mârzac). 5) “Întâmplare vanitoasă” (Definiție de Solon) - “Să trăim pe Pământ pentru cer și în timp pentru veșnicie”, ne îndeamnă acest teolog rus (Vladimir; are același nume cu un cunoscut violoncelist și profesor român) - Cap de afiș! 6) “Triple Aught Design” (acronim) - Semidoct! - “Dacă onoarea ar fi profitabilă, toți oamenii ar avea onoare”, ne spune acest scriitor umanist și om de stat englez, venerat de Biserica Catolică (Thomas; varianta engleză). 7) “Niciodată nu trebuie să pleci devreme; trebuie doar să mergi repede”, este de părere acest ciclist american, campion mondial și de trei ori câștigător al Turului Franței (Greg) - “Racing Xperimental League” (acronim). 8) Arhitect francez (Louis) - “Isle Of Wight” (acronim). 9) “Legea comutativității: Nici un cal nu seamănă cu o vacă/ Și nici o vacă nu seamănă c-un cal”, ne spune acest scriitor, om de știință și inventator danez în poezia “Similaritate” (Piet) - “Uneori, câinii sunt mai inteligenți decât oamenii”, citat al acestei actrițe americane în filmul “The Undaying Monster” (Heather). 10) “Cele mai bune afrodiSiace pentru femei sunt cuvintele; punctul “G” e localizat în urechi, iar cine îl caută mai jos își pierde timpul de pomană” (Isabel; scriitoare chiliană a genului realist magic, autoarea romanului “Casa Spiritelor”) - “Există o lume ideală a minciunilor, unde totul este adevărat” (Stanislaw Jerzy; poet și aforist polonez). 11) “De obicei, evit tentațiile, în afară de cazurile în care nu le pot rezista” (Mae; actriță, cântăreață și sex simbol american) -”Hoții îți cer banii sau viața; femeile le vor pe amândouă” (Samuel; romancier satiric și utopic englez).

Dicționar: AGA, DEVILS, IRE, SYD, SAVOT.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Gala umorului”, apărut în 26 martie 2022: WEST, WISDOM, ID, GHIKA, LO, LEC, OL, EGAN, DNIS, SA, ANT, E, OSHO, IBDE, ARGINT, OAS, ADAMS, OHR, Q, LIN, HOPE, GU, LL, I, NAIURI, EINSTEIN, EE, N, MUSATESCU.

BANCURI

Dacă ești urâtă, ești urâtă. Nu mă lua pe mine cu “frumusețea interioară”, că n-am ochelari cu raze X.

***

Am văzut doi copii de la mine din cartier care se jucau cu o minge.

Îngrijorat, i-am întrebat:

- V-a furat cineva telefoanele?

***

O tânără la spovedanie:

- Părinte eu...

- Știu, fiica mea, ce ai făcut, că suntem prieteni pe Facebook, am văzut poze, am citit ce ai scris pe perete...

Mi-a fost destul.

- Și ce trebuie să fac ca să fiu iertată, părinte?

- Să dai like la 10 mănăstiri.

***

Un romancier la modă primește următoarele rânduri de la un admirator scoțian: “Ultima dv. carte mi-a plăcut atât de mult, încât eram gata-gata s-o cumpăr!”

DIN ALE MELE ZICERI ZICĂTOARE

* Nu uitați să mulțumiți celor care ne-au învățat, de mici copii, nu numai cum să ne liniștim neliniștile prin ascultarea muzicii și citirea cărților, dar și cum să ducem greul unei posibile mari supărări. Sunt acele lecții și sfaturi pe care omul ar trebui să le învețe și să le aplice în viață de când se naște și până moare.

* Întârziind nepermis de mult să meargă la medicul curant, omul află mult prea târziu că este grav bolnav, cu toate că beteșugul mocnea de multă vreme în trupul său.

* O constatare personală: vorbele rostite pe întuneric sunt mult mai credibile decât cele spuse în lumină, atunci când oamenii se privesc ochi în ochi.

* Mama car?e păcătuiește față de proprii ei copii este cea mai nenorocită dintre mame.

* Dovada suferințelor trupului nostru sunt suspinele sufletului și lacrimile ochilor.

* Divorțul părinților de copii seamănă cu tristețea și răutatea despărțirii definitive a apelor râurilor și mărilor lumii de uscatul secetos, fierbinte și neroditor al pământurilor țăranilor-plugari ai lumii.

* Oamenii din vechime și-au pitit urmele trecerii lor prin viață sub acoperământul din pământ al miliardelor și miliardelor de morminte fără însemne și înscrisuri funerare.

* Prin comportamentul lor, oamenii leneși sunt frați gemeni cu greierii cântători, puturoși și nepăsători, în vreme ce oamenii destoinici și pricepuți seamănă cu deșteptăciunea, hărnicia și chibzuința albinelor.

* Din moment ce am partea mea de vină, n-am a mă minuna că se schimbă și se preschimbă lumea din rău în tot mai rău.

* Atunci când grâul măcinat la moară nu-i curat, aluatul făinilor sale nu dospește și pâinea nu sporește pe masa omului.

IOAN VULCAN - AGNITEANUL

ȘTIAȚI CĂ...?

* Alfabetul hawainan are... 13 litere.

* Oficial, limba japoneză are... 2.136 de ideograme de uz curent.

* În Amsterdam, 40% din populația activă folosește zilnic bicicleta spre și dinspre serviciu.

* Două treimi din producția mondială de vinete crește în statul american New Jersey.

* Există o singură țară în lume care este și continent - Australia.

* În China s-a construit cel mai lung pod din lume, Danyang - Kunshan Grand Bridge; are 165 km.

* Cea mai lungă cale ferată din lume este Trans-Siberiana (între Moscova și Vladivostok); străbate distanța de 9. 289 km.

Lasă un comentariu