DEPUTATUL AUR MUREȘ, DAN TANASĂ, SOLICITĂ SALVAREA FABRICII DE ZAHĂR DE LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Producătorul francez Tereos a decis recent să închidă unitatea de producție pe care o deține la Luduș, în județul Mureș, lăsând liberi de contract aproximativ 350 de fermieri români care se pregăteau anul acesta să livreze sfeclă către procesator.

Iată cum, după 30 de ani, România a ajuns ca din cele 33 de fabrici de prelucrare a zahărului din sfeclă de dinainte de `89, astăzi, după distrugerea fabricii de la Luduș, să rămânem cu o singură fabrică, și aceasta cu capital străin.

Este foarte important să înțelegem faptul că închiderea acestei fabrici nu reprezintă o simplă decizie de reorganizare a unei societăți comerciale, ci constituie un pericol real, demonstrat, la adresa fermierilor români și viitorului culturii de sfeclă de zahăr în România. Din păcate, în ultimii 30 de ani, liderii vremelnici ai statului român nu au reușit să înțeleagă faptul că astfel de întreprinderi sunt esențiale pentru stabilitatea noastră economică și pentru dezvoltarea agriculturii, ele constituind puncte de interes strategic. Este evident, însă, că strategia a lipsit cu desăvârșire din viziunea guvernelor post-decembriste, astfel am ajuns în situația din prezent, cu o industrie la pământ și cu un domeniu agricol care stă la mâna unor companii străine, acestea desigur neavând nici cel mai mic interes pentru binele fermierului român, ci doar scopul prioritar de înregistrare a unor profituri considerabile.

Avem în față un viitor incert pentru cei aproape 400 de fermieri din 9 județe care vor fi puși în fața faptului împlinit, iar dependența României pentru importuri va crește considerabil.

Solicit în mod public intervenția autorităților pentru salvarea Fabricii din Luduș, aduc în atenție eforturile Sindicatului Liber “Zahărul” Luduș și a asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “Beta” privind preluarea acesteia. Este esențială continuarea activității acestei fabrici pentru viitorul fermierilor, evitând importul masiv de produse alimentare, tocmai în această situație internațională, când toate statele caută să își acopere necesarul de alimente din resursele proprii.

DAN TANASĂ - Deputat AUR de Mureș

Lasă un comentariu