ALEGERI UNGARIA - VIKTOR ORBÁN: “A CÂȘTIGAT POLITICA PATRIOTICĂ!”

Distribuie pe:

Premierul, catalogat drept “pro-Putin”, al Ungariei și-a adjudecat victoria la alegerile naționale de duminică, 3 aprilie, obținând cel de al patrulea mandat consecutiv la cârma executivului de la Budapesta, relatează euronews.com și news.sky.com.

Coaliția de dreapta Fidesz condusă de Viktor Orbán a câștigat 57% din voturi, în timp ce coaliția de opoziție pro-europeană “Uniți pentru Ungaria” a avut 31%, potrivit Oficiului Național Electoral.

Adresându-se oficialilor și susținătorilor partidului Fidesz, premierul a spus: “Am câștigat o victorie atât de mare încât se poate vedea de pe lună și, cu siguranță, se poate vedea și de la Bruxelles”.

Cele șase partide principale de opoziție din Ungaria formaseră un front unit împotriva Fidesz, în încercarea de a prelua puterea. Coaliția “Uniți pentru Ungaria” le-a cerut alegătorilor să susțină o nouă cultură politică, axată pe remedierea relațiilor cu aliații UE și NATO ai țării, în vreme ce Viktor Orbán insistă ca Ungaria să rămână neutră și să își mențină legăturile economice strânse cu Moscova.

“Întreaga lume a văzut în această seară, la Budapesta, că politica creștin-democrată, politica civică conservatoare și politica patriotică au câștigat. Îi declarăm Europei că acesta nu este trecutul, acesta este viitorul”, a spus Orbán: “Ne vom aminti de această victorie până la sfârșitul vieții noastre, pentru că a trebuit să luptăm împotriva atâtor adversari: stânga locală, stânga internațională de pretutindeni, birocrații de la Bruxelles, toți banii și instituțiile imperiului Soros, presa internațională mainstream și, de asemenea, președintele ucrainean. Niciodată nu am avut atât de mulți adversari în același timp”.

La mitingul final de campanie de vineri, el a argumentat că aprovizionarea Kievului cu arme - lucru pe care Ungaria, singura dintre vecinii UE ai Ucrainei a refuzat să-l facă - ar transforma țara într-o țintă militară și că sancționarea importurilor rusești de energie ar paraliza propria economie a Ungariei. “Acesta nu este războiul nostru, trebuie să stăm departe de el”, a conchis Orbán, etichetat de președintele ucrainean Zelenski drept “singurul lider european care îl susține, în mod deschis, pe dl Putin”.

Viktor Orbán - un critic înverșunat al imigrației, drepturilor LGBTQ și “birocraților din UE” - a stârnit admirația naționaliștilor de dreapta din Europa și America de Nord. El a luat multe dintre instituțiile democratice din Ungaria sub propriul control și s-a autodescris ca un apărător al creștinismului împotriva migranților musulmani, progresiștilor și “lobby-ului LGBTQ”.

Edit Zgut, politolog la Academia Poloneză de Științe din Varșovia, a prevăzut că o victorie clară a lui Orbán i-ar permite acestuia să meargă mai departe într-o direcție autocratică, eliminând dizidenții și captând noi domenii ale economiei, comentează sursele citate.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a trimis o misiune completă de observare în Ungaria pentru a monitoriza alegerile de duminică, fiind a doua oară când face acest lucru într-o țară din Uniunea Europeană. (foto - euronews.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu