“ODĂ... FERICIRII”

Distribuie pe:

Motto: “FERICIREA PE PĂMÂNT stă în împlinirea menirei pentru care suntem născuți, adică a lucrării noastre asupră-ne și asupra semenilor noștri spre a ne face tot mai buni” (Nicolae Bălcescu).

* “FERICIȚI cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor.

FERICIȚI cei ce plâng, că aceia se vor mângâia.

FERICIȚI cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul.

FERICIȚI cei ce flămânzesc și însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.

FERICIȚI cei milostivi, că aceia se vor milui.

FERICIȚI cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu.

FERICIȚI făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.

FERICIȚI cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor.

FERICIȚI veți fi când vă vor ocărî și vă vor prigoni și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră- mințind din pricina Mea” (Matei 5, 3-11).

***

* “FERICIT acel ce calcă tirania sub picioare! / Care vede-n a lui țară libertatea reînviind. // FERICIT, măreț acela care sub un falnic soare / PENTRU PATRIA SA MOARE, / nemurire moștenind.

Vasile Alecsandri (1821-1890), poet, dramaturg, prozator, publicist, om politic

***

* “A fost odată un împărat foarte bogat. Avea tot ce-și dorea inima lui: putere, faimă, bogăție, respect; îi lipsea însă un singur lucru: era bolnav și nu găsea niciun remediu la toți doctorii care veneau la el.

Și-a trimis mesagerii în toată lumea pentru a găsi o soluție. La întoarcere unul dintre mesageri ii spuse cuvintele unui bătrân: “SĂ ÎMBRACE HAINA UNUI OM FERICIT”. Din nou și-a trimis slugile în toată lumea, pentru a-i aduce cămașa unui om fericit. Peste tot unde aceștia au fost, n-au găsit un om fericit; dacă aveau unele, le lipseau altele, dar nimic nu-i făceau fericiți. Una dintre slugi, la întoarcere, spre împărat, a auzit la un moment dat un om care cânta, lucrându-și liniștit pământul. Se apropie de el și-l întrebă: Frate, de ce cânți, când văd că ai un trai destul de modest? Acesta îi răspunse: “SUNT UN OM FERICIT!” fiindcă Dumnezeu m-a dăruit cu patru copilași cu toții sănătoși, cuminți și ascultători; soția mea este iubitoare și cuminte, bună gospodină și ne hrănește cu bucate și dragostea ei pe toți ai familiei; eu sunt sănătos și de pe acest mic pământ avem tot ce ne trebuie: Cum să nu fim fericiți? Sluga împăratului îi spuse motivul plecării lui prin țară și l-a rugat să-i dea cămașa lui pentru a o da împăratului. Acesta duse cămașa împăratului și-i spuse povestea omului fericit. Atunci împăratul înțelese că pentru a fi “FERICIT” nu este nevoie de atâta bogăție, lux, faimă și putere.

“FERICIȚI” cei care prin înțelepciune ori prin suferință au biruit trivialitatea (răul, păcatul) din ei. Căci a lor a fost biruința. (Vasile Pârvan).

P.S. “FERICIREA PERFECTĂ nu există pe pământ, aceasta s-a zis de mult timp și de oameni foarte învățați; avem însă ceva ce seamănă cu FERICIREA: avem DRAGOSTEA, CREDINȚA și SPERANȚA. Aceste daruri divine compun aici, pentru noi, ceea ce numim FERICIRE” (Nicolae Filimon, 1819-1865).

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu