“PE TERITORIUL UCRAINEI SE DECIDE ACUM SOARTA EUROPEI!”

Distribuie pe:

Luni seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut un discurs în Parlamentul României, prin videoconferință. În context, a prezentat imagini ale masacrului de la Bucha, acuzând Rusia de crime de război și solicitând noi sancțiuni internaționale împotriva agresorilor. “Pe teritoriul Ucrainei se decide acum soarta Europei” - a precizat el.

Retragerea forțelor ruse din jurul Kievului a lăsat dovezi înfiorătoare ale atrocităților împotriva civililor din suburbiile și orașele din regiune, transformate în zone de război sângeroase de invazia lui Vladimir Putin. Imaginile din satelit arată un șanț lung de peste 13 metri, săpat pe terenul Bisericii din orașul ucrainean Bucha, unde a fost găsită o groapă comună, după ce forțele ruse s-au retras din zonă. Când coloanele blindate ucrainene au ajuns în Bucha, au găsit o scenă devastatoare cu tancuri carbonizate și distruse și cadavre împrăștiate pe străzi.

De fapt, Maxar Technologies, companie americană care colectează și publică imagini prin satelit din Ucraina, a precizat că primele indicii despre săparea unei gropi comune la Biserica “Sf. Andrei” și Piervozvannoho fuseseră observate încă din 10 martie.

 “Vreau să vedeți ce am văzut eu la Bucha. Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea. - a spus  Zelenski, în Parlamentul de la București, și, pe ecran, au apărut imagini cu victimele masacrului de la Bucha. - Dacă armata și poporul nostru nu s-ar fi apărat, rușii ar fi făcut un masacru la fel ca la Bucha pe tot teritoriul Ucrainei. Mașini au fost strivite de tancuri. Fete și femei au fost violate. Nu avem încă toate dovezile. Au fost oameni torturați. Oamenii au fost împușcați în ceafă. De ce au făcut militarii ruși acest lucru? Peste 300 de oameni torturați, oameni simpli, locuitori ai unui oraș simplu, au avut mâinile legate la spate și au fost împușcați.

RIA Novosti justifica genocidul. Spunea: «Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina?» Ei doresc de-ucrainizarea și de-europenizarea Ucrainei. Moartea a cât mai mulți oameni e de dorit pentru ei. Tot ce nu respectă această poziție nu trece de cenzură. Au fost uciși învățători și profesori, toți cei care aveau drapelul sau stema Ucrainei în casele lor. Rușii nici măcar nu se ascund, ei vorbesc deschis despre războiul împotriva Ucrainei. De ce nu se ascund? De ce acum, când lumea a înțeles foarte bine ce se întâmplă?

În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că el și Securitatea duceau România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt. Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim. La fel, nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine de război în Rusia. Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea. Al doilea motiv pentru care Rusia nu ascunde genocidul: sunt convinși că liderii europeni nu vor putea să îi oprească, pentru că europenii nu își vor apăra valorile.

Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și, de acolo, mai este doar un pas până în Moldova. Este fundamental să apărăm independența Moldovei, iar asta înseamnă securitatea în întreaga regiune. Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și a zonei Mării Negre. Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile. Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând economice. Închideți porturile pentru vapoarele rusești! Nu importați din Rusia! E nevoie de mai multe sancțiuni. Oricare politician al lumii democratice trebuie să susțină Ucraina. Fiecare trebuie să facă tot posibilul pentru ca militarii ruși să răspundă în fața legii. Sunt convins că România va susține tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România și firmele românești vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război. Potențialul nostru intern este mare, dar avem nevoie de susținere pentru a reface viața în Ucraina.

Mulțumesc întregului popor român pentru ajutorul dat refugiaților. Sper că vom avea condiții în care Rusia să renunțe la război și acești oameni să se poată întoarce acasă. Această experiență de susținere și respect reciproc între popoarele noastre este o bază de apropiere și mai mare. Când situația o va permite, vreau să încep un dialog cu România pentru a permite întreaga protecție a minorităților noastre naționale, comunității românești din Ucraina și a celei ucrainene din România. Viitorul nostru este împreună, într-o familie europeană, și sper ca în viitorul apropiat să mă adresez dvs. cu mulțumiri pentru întreaga susținere a României pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Vă mulțumesc! Trăiască România! Trăiască Ucraina!”

La ședința Parlamentului au mai vorbit președintele Senatului - Florin Cîțu, cel al Camerei Deputaților - Marcel Ciolacu, și premierul Nicolae Ciucă.

“Domnule Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, este o onoare să vă ascultăm astăzi în Parlamentul României - a spus Florin Cîțu. (…) Sunteți un erou nu doar în Ucraina, ci și în România, și în toate statele care respectă principiile și valorile democratice. Curajul și perseverența de care ați dat dovadă dumneavoastră și poporul ucrainean în această perioadă dificilă pentru Ucraina ne inspiră pe toți, ne motivează să fim mai uniți, pentru că doar împreună putem reuși tot ce ne-am propus și doar împreună putem învinge. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Vladimir Putin este un criminal, care sfidează orice lege, orice tratat internațional. A condus Rusia către un război ilegal. Masacrul de la Bucha nu trebuie să rămână nepedepsit”, a mai spus, printre altele, Florin Cîțu, reamintind că România a sesizat deja Curtea Penală Internațională cu privire la infracțiuni de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei.

Reținem, în același context, câteva idei din discursul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: “Ultimele zile ne-au arătat imagini oribile, greu de crezut pentru Europa secolului XXI. Imaginile din Bucha, care au făcut înconjurul lumii, ne-au copleșit și ne-au revoltat pe toți. Nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiți. Ei trebuie să ajungă în fața justiției, să fie trași la răspundere cât mai rapid. În acest sens, sprijinim pe deplin o anchetă amănunțită din partea Curții Penale Internaționale, România alăturându-se acestui demers încă de pe data de 2 martie. În aceste momente doresc să-mi exprim întreaga solidaritate cu țara dumneavoastră, cu cetățenii și autoritățile ucrainene legitime. Vă asigur că, așa cum s-a întâmplat și până acum, cetățenii care fug din calea războiului vor găsi ocrotirea de care au nevoie în România. Implicarea și generozitatea arătate de societatea civilă, de cetățenii români în sprijinul numeroșilor refugiați sosiți în țara noastră sunt cea mai emoționantă expresie a valorilor europene pentru apărarea cărora se dă astăzi lupta în Ucraina. Domnule președinte, războiul este o tragedie din care nimeni nu câștigă. Toți pierd. Războiul aduce doar moarte, suferință și destine distruse. Tocmai de aceea, gândul meu se îndreaptă și către etnicii români din Cernăuți, Odessa, de pe tot cuprinsul Ucrainei. Românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc și în care își cresc copiii, și cred, domnule președinte, că tocmai acest lucru reprezintă cea mai sinceră expresie a legăturii profunde dintre națiunile noastre. Curajul dumneavoastră și al cetățenilor ucraineni, indiferent de etnie, demnitatea și hotărârea cu care luptați pentru libertate, și pentru dreptul de a vă hotârî singuri soarta sunt un exemplu pentru întreaga lume. Victoria Ucrainei este o victorie necesară, atât pentru viitorul european al țării dumneavoastră, cât și pentru parcursul european al Republicii Moldova. Succesul Ucrainei înseamnă victoria libertății, democrației și valorilor europene în această regiune a Europei. Trăiască România! Slavă Ucrainei!”.

Reacția premierului Nicolae Ciucă, după ce, în videoconferința din Parlamentul României, Zelenski a cerut noi sancțiuni la adresa Rusiei, a fost… normală, acesta  afirmând, prudent, că solicitarea va fi analizată, iar în privința restricționării gazelor rusești încă nu s-a luat decizie. Întrebat fiind și despre posibilitatea expulzării unor cetățeni ruși din România, Nicolae Ciucă a transmis că nu deține informații despre persoane de acest tip. “Au fost luate decizii și au fost sancționate companiile rusești. Analizăm și se vor lua decizii. În portul Constanța putem spune că vom analiza și vom lua o decizie.”

Desigur, a avea mult spirit analitic nu e un fapt condamnabil, dar, uneori, boala poate fi rezolvată numai cu bisturiul. Iar acum... “Este timpul să facem din crimele de război rusești ultima manifestare a acestui rău pe pământ!” - spunea, pe drept cuvânt, Volodimir Zelenski.

Slavă Ucrainei! Trăiască România!

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu