ELEVI TÂRGUMUREȘENI, MEDALIAȚI LA TENIS DE MASĂ

Distribuie pe:

Sâmbătă, 2 aprilie, municipiul sibian Mediaș a găzduit concursul național de tenis de masă “Cupa Campionilor” - eveniment sportiv la care au participat 94 de concurenți din trei județe ale țării. Patru elevi de la Cercul de Tenis de Masă al Palatului Copiilor Tg. Mureș, coordonat de profesoara Cristina Ramona Man, au câștigat următoarele premii: locul II (clasele I-IV) - prin Vlad Pașca, locul III (clasele V-VIII) - Casian Toma; locul III (clasele V-VIII) - Ioana Chirilă. Un alt reprezentant târgumureșean, Darius Crișan, s-a clasat între primii opt.

CFR CLUJ SE ÎNDREAPTĂ SPRE UN NOU TITLU LA FOTBAL

Luni, 4 aprilie, a fost programat ultimul meci al rundei a 3-a din play-off-ul Ligii I de fotbal. CFR Cluj a învins, acasă, cu 2-0 pe FC Argeș. În urma acestui rezultat, formația CFR Cluj și-a mărit distanța, la 8 puncte, față de principala ei urmăritoare, FCSB. Etapa a început sâmbătă, 2 aprilie, cu jocul FC Voluntari - Farul Constanța, scor 1-0, iar duminică, 3 aprilie, s-a disputat partida FCSB - Universitatea Craiova, rezultat 0-2. În fotoliul de lider se menține CFR Cluj (45 de puncte), urmată de FCSB (37 de puncte), Universitatea Craiova (33 de puncte), FC Voluntari (30 de puncte), Farul Constanța (25 de puncte) și FC Argeș (24 de puncte). Etapa a 4-a se va derula în 9, 10 și 11 aprilie, cu următoarele partide: FC Argeș - Farul Constanța, Universitatea Craiova - CFR Cluj și FCSB - FC Voluntari.

CRITICI PENTRU INVESTIȚIILE ÎN SPORT ALE LUI VIKTOR ORBAN ÎN ROMÂNIA

ECHIPA MASCULINĂ DE SCRIMĂ A ROMÂNIEI, MEDALIE DE ARGINT LA CAMPIONATUL MONDIAL DE CADEȚI ȘI JUNIORI DE LA DUBAI!

În cadrul Campionatului Mondial de Scrimă din 2022, la categoria juniori, România a cucerit medalia de argint, după ce a pierdut finala împotriva Italiei, scor 41-45. Echipa de scrimă a României a fost alcătuită din Casian Cîdu, Mihnea Enache, Radu Nițu și Marco Șovar. România a debutat pe tabloul principal în 16-mi, în urma clasărilor bune reușite de “tricolori” la proba individuală. În prima confruntare, elevii lui Ciprian Gălăteanu, Alexandru Chiculiță, Nicolae Alexe, Tofan Radu și Constantin Sandu au dat peste Canada. România a trecut cu ușurință de primul adversar, înainte de a le mai învinge pe Polonia și Singapore în drumul spre semifinală. Contrar probei individuale, proba de echipe la scrimă presupune o finală mică, în cazul înfrângerii în penultimul act. La individual, calificarea în semifinale reprezintă deja cucerirea medaliei, întrucât ambii pierzători primesc bronzul. Însă, pentru a-și asigura medalia, România avea nevoie să prindă actul final, iar asta s-a și întâmplat, în urma victoriei 45-39 cu Egipt. În finală, italienii au fost prea puternici pentru sportivii noștri, însă medalia mondială de argint încă reprezintă o performanță incredibilă pentru aceștia. Federația Română de Scrimă a postat un mesaj prin care îi felicita pe componenții echipei, Casian Cîdu, Mihnea Enache, Radu Nițu, Marco Șovar, dar și pe antrenorii Ciprian Gălăteanu, Alexandru Chiculiță, Nicolae Alexe, Tofan Radu și Constantin Sandu.”Am luat argintul mondialelor! România (Casian Cîdu, Mihnea Enache, Radu Nițu, Marco Șovar) a pierdut la mare luptă finala cu Italia (41-45) și a câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial de Cadeți și Juniori de la Dubai! Echipa masculină de sabie juniori a adus prima medalie tricoloră la această ediție a Mondialelor, iar sportivii și antrenorii - Ciprian Gălăteanu, Alexandru Chiculiță, Nicolae Alexe, Tofan Radu, Constantin Sandu - merită sincere felicitări pentru toată munca depusă, precum și un uriaș BRAVO! Ați demonstrat tuturor că scrima românească are viitor! FELICITĂRI!”, se arată în mesajul postat de cei de la FRS. La feminin, echipa României s-a clasat pe poziția a 14-a, după ce a fost eliminată de Ungaria în 16-mi, scor 39-45. Cea mai mare performanță la nivel individual a fost reușită de Radu Nițu, care s-a clasat pe locul al cincilea, fiind eliminat în sferturi. La feminin, echipa României s-a clasat pe poziția a 14-a, după ce a fost eliminată de Ungaria în 16-mi, scor 39-45.

“Cum beneficiază prietenii lui Orban din sport: În fotbal se spală bani aici”, se arată într-un material publicat de publicația germană Merkur, care a strâns mai multe mărturii din Germania și Ungaria. Guvernul maghiar a pompat, de asemenea, sume mari de bani inclusiv în sportul din România. Criticii susțin că investițiile masive în sport au, de fapt, alt scop și menționează “corupția” sau “spălarea banilor”. În urma alegerilor parlamentare din Ungaria, după numărarea a 94 la sută din voturi, alianța Fidesz-KDNP are 53%, în timp ce coaliția de opoziție, formată din șase partide, are 35%. Premierul Viktor Orban și-a proclamat deja victoria și se pregătește de un nou mandat. Alegerile au fost monitorizate de peste 200 de observatori internaționali, alături de mii de voluntari din tot spectrul politic. Scrutinul a fost marcat de o participare de 67,7 la sută, o cifră aproape de recordul din urmă cu patru ani, notează AFP. Înaintea alegerilor, critici și opozanți politici ai lui Orban s-au pus de acord în privința investițiilor masive ale Ungariei în sportul național, dar și de peste graniță: “În final, cei mari din Fidesz și loialiștii lui Orban vor beneficia”, conform Merkur.de. Începând din 2010, din ce în ce mai mulți bani au fost investiți în sport de guvernul condus de Viktor Orban. Nivelul fotbalului în țara vecină României a crescut, infrastructura a fost îmbunătățită, au apărut stadioane noi, iar Ungaria a reușit să găzduiască mai multe competiții majore. “Guvernul maghiar a investit mai mulți bani în sport decât în educație. Din 2010, peste două miliarde de euro. Doar Puskas Arena, stadionul național, a costat 600 de milioane de euro”, scrie sursa citată. Publicația a strâns păreri din Germania și Ungaria în preajma alegerilor parlamentare. Philipp Hartewig, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar german FDP, afirmă: “Investițiile în sport nu sunt condamnabile, dar întotdeauna apare întrebarea și pericolul spălării banilor în sport”. Din Ungaria, un jurnalist care a dorit să rămână anonim a transmis că “toate cluburile maghiare au legături cu partidul lui Orban, Fidesz”.

Merkur: Politica Ungariei în privința sportului: România, Serbia, Slovenia - Investiția lui Orban în Ungaria Mare”

Odată cu alegerile, miza s-a mutat și în afara Ungariei, întrucât și maghiarii din străinătate votează. “Partidul Fidesz este prezent în campania electorală în acele regiuni în care trăiesc mulți maghiari. Guvernul urmează să investească în jur de 70 de milioane de euro în sportul din străinătate, probabil pentru «unirea națiunii», așa cum a spus odată Orban”. Sursa citată dă exemplul României. În Transilvania, pe lângă alte investiții, guvernul maghiar a trimis milioane de euro la două cluburi de fotbal, Sepsi OSK, din Liga 1, și Miercurea Ciuc, din Liga 2. Oficial, cele două cluburi din România au transmis că investițiile s-au făcut doar în infrastructură și că bugetul pe sezon nu este influențat de banii veniți de peste graniță. La începutul acestui an, presa din Budapesta a scris despre suma de 30 de miliarde de forinți investită în sportul din România. “Anual primim o alocare de fonduri, pe care o folosim în academie și în infrastructură”, susținea patronul lui Sepsi OSK, Laszlo Dioszegi. România nu este singura țară în care ajung acești bani: “Prietenul lui Orban, Meszaros, avea acțiuni la clubul de prima divizie NK Osijek din Croația. Meszaros a vrut să investească și în SV Mattersburg, din Austria, dar tranzacția nu s-a materializat. Există, de asemenea, legături Fidesz cu Nafta din Slovenia sau Dunajska Streda din Slovacia. FC DAC (Slovacia) este acum un club de top datorită unui nou stadion. În Serbia, Orban a înființat o academie de fotbal pentru TSC Backa Topola”.

Cum se împarte influența. Acuzații de spălare de bani în sport

Peter Marki-Zay, adversarul lui Orban la alegerile din 3 aprilie, a comentat situația investițiilor în sport: “Orban beneficiază. Nici nu trebuie să cauți alți profitori. Nimic nu funcționează în Ungaria fără Orban”. Potrivit lui Marki-Zay, mândria națională joacă, de asemenea, un rol în investiții. Sabine Poschmann, membră a partidului social democrat din Germania, subliniază “numeroase indicii de nepotism și denaturare a concurenței”, în timp ce politica dictată de Orban este “caracterizată printr-o concentrare a puterii la toate nivelurile, combinată cu erodarea principiilor democratice fundamentale”. Cea mai gravă acuzație este adusă de politicianul Partidului Verde European, Daniel Freund, care menționează corupția: “La fel ca multe zone publice din Ungaria, sportul este, de asemenea, caracterizat de corupție. Banii publici sunt pompați în echipele de fotbal fără a fi justificați de vreun succes sportiv. În cele din urmă, marii Fidesz și cei loiali lui Orban vor beneficia”. Specific, “cei care au devenit milionari și miliardari cu contracte publice, prin proiecte costisitoare de construcție a stadionelor”. Freund vorbește și despre un “sistem sofisticat” pe care l-a conceput Orban în sport: “Servește un singur scop: să lase fondurile publice să-și găsească drumul în buzunarele celor care îl susțin politic. Fotbalul nu este doar despre prestigiu aici. Fotbalul înseamnă spălare de bani aici”, susține politicianul german pentru Merkur.de.

SORIN CRĂCIUN

Lasă un comentariu