Dr. Koszorus Gabriel, medic de familie cu masterat în reabilitare fizică și terapie funcțională: Efectul unui pachet de ozonoterapie este echivalentul a 6 luni petrecute la munte!

Distribuie pe:

În diferite anturaje, purtând diferite discuții cu oameni din toate păturile și categoriile sociale, am auzit de ozonoterapie, cuvânt care pentru mine era nou, necunoscându-i semnificația, neînțelegând ce înseamnă de fapt. Chiar dacă, în mod clar, cuvântul conține, de fapt, două cuvinte care mă duceau cu mintea la o legătură între ele, mi-a fost greu să înțeleg această legătură. Discuțiile avute cu diferiți oameni, recomandările, reținerile și chiar necunoașterea acestui cuvânt și implicit a terapiei cu ozon m-a îndemnat să port o discuție cu domnul doctor Koszorus Gabriel, medic de familie cu masterat în reabilitare fizică și terapie funcțională, care, cu multă amabilitate și răbdare, mi-a explicat, ba chiar mai mult, m-a convins de beneficiile terapiei cu ozon.

Am să împart cu dvs., dragi cititori, materialul de mai jos, pus la dispoziție de dl doctor Koszorus Gabriel în urma întrebărilor adresate de mine, cu dorința de a vă ajuta în cazul în care aveți nevoie de terapie și cu speranța că vă va convinge de beneficiile ozonoterapiei. Am să vă las pe dv să trageți concluziile. (A.D.)

CE ESTE OZONUL?

Ozonul (O3), un gaz incolor cu miros specific, este o moleculă formată din trei atomi de oxigen. Este cea mai bogată în energie și mai activă formă de oxigen, din acest motiv, ozonul fiind denumit și “oxigen activ”. De cele mai multe ori, oamenii leagă cuvântul ozon de stratul superior al atmosferei care absoarbe razele ultraviolete dăunătoare.

Ozonul a fost identificat înainte de anul 1785, de olandezul Martinus von Marum, care a remarcat mirosul specific de iarbă verde în aerul proaspăt de după ploaie. Studiile au continuat mai târziu pentru că, în anul 1896, Nikola Tesla avea să fie inventatorul care a patentat în SUA primul generator de ozon. Pentru prima dată, ozonul a fost folosit ca și antiseptic în timpul Primului Război Mondial. El este, de asemenea, un puternic oxidant și datorită proprietăților sale dezinfectante este folosit pretutindeni în lume pentru sterilizarea și purificarea apei.  A fost deja din anii '30 utilizat pentru potabilizarea apei în cele mai importante orașe precum: Zürich, Marsilia, Florența, Moscova.

Principiul pe care se bazează tratamentul de ozonoterapie este stimularea regenerării organice prin reparația făcută din interior spre exterior. Orice țesut vătămat prezintă o oxigenare deficitară. Prin tratamentul de ozonoterapie, bazat pe un amestec de oxigen și ozon, țesutului i se oferă, la nivel celular, elementul vital, esențial pentru reparație și revenire la starea mult dorită: de normalitate, de sănătate.

Terapia oxigen-ozon constituie o metodă naturală de vindecare ce exploatează proprietățile celor două gaze (“ozon” înseamnă “aer proaspăt” în limba greacă). Printr-o amestecare perfectă se pot neutraliza toxinele acumulate în interiorul corpului, se pot reduce inflamațiile, se reglează PH-ul, se activează circulația sângelui etc.

Cum decurge o ședință de Ozonoterapie?

Toate metodele de tratament cu ozon sunt efectuate conform unor protocoale de lucru stabilite de Societățile de Ozonoterapie și sunt incluse în soft-ul de lucru al Generatorului de ozon, fapt care exclude posibilitate unor erori de dozare a ozonului.

Ozonul are efect cumulativ care poate fi văzut în timp. Programul terapeutic în tratamentul afecțiunilor reumatismale prin ozonoterapie este extrem de simplu, bine tolerat și în funcție de starea și problemele pacientului constă în: infiltrații locale, infiltrații peri și intra articulare, infiltrații intramusculare, infiltrații în punctele dureroase și în punctele de acupunctură, insuflații rectale, autohemotransfuzie cu oxigen-ozon, aceasta însemnând recoltarea unei anumite cantități de sânge care se ozonizează și cu acest amestec se realizează transfuzia, în circuit închis, cu materiale de unică folosință aprobate și certificate, care să garanteze o maximă siguranță.

Infiltrațiile se realizează intraarticular, paravertebral și subcutanat periarticular.

O ședință de ozonoterapie are o durată de 15-20 de minute, iar rezultatului diferă de la caz. Este bine ca după terminarea curei de 10 ședințe, pentru menținerea unui efect mai stabil și de durată, pacientul să mai revină pentru 2-3 ședințe pe lună.

Modalități de aplicare a ozonoterapiei

1. Autohemotransfuzia mare - se recoltează o cantitate de 100-150 cc sânge venos care se amestecă cu același volum de oxigen-ozon, la diferite concentrații, folosind anticoagulant și se perfuzează acest amestec pacientului.

2. Autohemotransfuzia mică - constă în recoltarea a 10 cc sânge venos, amestecarea lui cu 10 cc de oxigen-ozon și injectarea acestui amestec intramuscular.

3. Infiltrații locale

* infiltrații intramusculare adânci, paravertebrale, subcutanate;

* administrare peri sau intra-articulară.

4. Insuflații rectale și vaginale

De ce? Pentru că este modalitatea cu cele mai bune rezultate de până acum:

* Antibacterian și virustatic;

* Efect antiinflamator;

* Efect revitalizant;

* Efect antialgic (calmează durerea);

* Dezinfectant;

* Acțiune lipolitică;

* Crește capacitatea de memorare;

* Crește acuitatea vizuală;

* Îmbunătățește circulația sangvină;

* Reechilibrează nivelul apei din organism;

* Elimină radicalii liberi și toxinele.

Ozonoterapie - efecte miraculoase în afecțiuni de diverse naturi

Cosmetică:

* Anti-ageing- reduce ridurile și ajută la remodelarea corporală;

* Ajută în combaterea celulitei;

* Ajută în combaterea vergeturilor.

Afecțiuni ale ficatului de origine virală sau toxică:

* Hepatita B, C;

* Steatoză hepatică.

Terapie adjuvantă în cancer (recuperarea și ameliorarea complicațiilor după chimioterapie)

Afecțiuni artro-reumatice:

* Artroze; Hernia de disc cervicală și lombosciatică; Lombosciatică; Poliartrita reumatoidă; Periartrită scapulo-humerală acută și cronică; Traumatisme (fracturi, entorse, rupturi musculare); Afecțiuni ale tendoanelor și ligamentelor.

Afecțiuni circulatorii:

* Hipertensiune arterială; Circulație deficitară în extremități; Arterite; Cardiopații.

Boli de metabolism:

* Diabet; Gută; Dislipidemie (recompune grăsimile depuse în vasele de sânge); Retinopatie diabetică.

Afecțiuni vasculare și neurologice:

* Boala Parkinson; Demența Alzheimer; Scleroza multiplă; Astenia.

Afecțiuni dermatologice:

* Micoze; Acnee; Herpes; Furuncule; Infecții cutanate; Arsuri; Degerături.

Infecții bacteriene, virale sau fungice.

Afecțiuni ale sistemului nervos:

* Migrene; Insomnie; Vertij.

Boli autoimune (lupus)

Afecțiuni digestive:

· Ulcere; Colită; Boala Crohn.

Ca și rezultate ale ozonoterapiei s-au constatat:

- reducerea durerii consecutive spasticității și/sau alterărilor posturale;

- îmbunătățirea ritmului somn-veghe;

- îmbunătățirea funcționării microcirculației venoase limfatice;

- îmbunătățirea funcțiilor neurovegetative și sfincteriene;

- încetinirea progresiei bolii;

- îmbunătățirea kinestezicii.

În cazul atleților:

* O mai bună performanță, atât cantitativă, cât și calitativă

* Diminuarea acumulării acidului lactic în mușchi, acesta fiind responsabil pentru producerea stresului și a unei capacități fizice reduse, după depunerea unui efort extrem

Există contraindicații sau atenționări în cazul procedurii de ozonoterapie?

Terapia cu oxigen-ozon nu are efecte adverse, nu generează alergii sau intoleranțe, întrucât acesta este un gaz pur (O2-O3 - se obține din oxigen medical).

Mulțumită progresului tehnic în construcția aparatelor, terapia cu ozon medical este complet lipsită de riscuri. Este recomandată folosirea aparatelor de ozon certificate.

Există câteva contraindicații în aplicarea autohemotransfuziei: hipertiroidism; trombocitopenie; sarcină; infarct miocardic recent; deficitul de G-6-PD (glucoza-6-fosfat dehidrogenază).

Trebuie precizat că ozonoterapia nu este un panaceu (o soluție universal valabilă de vindecare). Ea trebuie aplicată doar de către medici abilitați, care au datoria de a efectua un examen clinic riguros, de a alege metoda potrivită de aplicare a ozonului și de a informa corect pacientul cu privire la efectul și durata tratamentului, care variază de la o afecțiune la alta. Este de asemenea important de știut că ozonoterapia poate fi utilizată ca și metodă alternativă de tratament (unica formă de terapie) sau ca și terapie complementară, caz în care ozonoterapia se aplică în paralel cu alte metode de tratament (de exemplu tratament medicamentos clasic).

Deocamdată, oxigen-ozonoterapia face parte din medicina complementară. În general, pacienții ascultă de recomandările medicilor și dacă medicii de diferite specialități nu o recomandă, atunci nici pacienții nu ajung la terapia cu oxigen-ozon. Medicii, în general, au rețineri față de medicina complementară, dar țin să precizez, neapărat, că terapia cu oxigen-ozon a devenit, în anumite țări din Europa și din lume, parte a medicinei clasice. Ozonoterapeutii sunt toți medici, cu o pregătire formată și care lucrează după niște protocoale clar stabilite de asociațiile noastre profesionale. La noi în țară există o asociație profesională, Societatea Științifică Română de Oxigen - Ozono - Terapie (S.S.R.O.O.T.), în care suntem membri.

Există, de asemenea, permanent manifestări științifice internaționale, conferințe, congrese.

S-au făcut și se fac multe studii științifice în legătură cu efectele oxigen-ozonoterapiei asupra diferitelor boli. În concluzie, această terapie este doar la un pas să fie integrată în medicina clasică.

De aceea recomand pacienților și medicilor să propună cu încredere oxigen-ozonoterapia pentru că este sigură și fără efecte secundare.

Ozonul medicinal este sigur și non-toxic pentru oameni atâta timp cât este administrat cu precizie, în condiții corespunzătoare. Cel mai important este să se utilizeze un generator de ozon adecvat, pentru un produs curat, pur și necontaminat. Infiltrațiile cu ozon introduse în fluxul sanguin prin insuflație vaginală sau rectală, precum și prin autohemoterapie, s-au dovedit a fi 100% sigure, chiar și atunci când se depășesc dozele stabilite inițial.  Ozonoterapia poate fi o șansă în plus pentru cei care suferă de dureri lombare, dar și dureri de spate, în general.

În tratamentul lombalgiilor, amestecul de oxigen-ozon acționează asupra verigilor principale din “cercul vicios” al fiziopatologiei durerii de spate. Efectul terapeutic se obține prin următoarele mecanisme:

- acțiunea antiinflamatorie a ozonului se explică prin capacitatea lui de a bloca secreția substanțelor (mediatorilor) care întrețin inflamația în țesuturi.

- ozonul produce o oxigenare tisulară masivă, fiind cunoscut faptul că durerea apare în țesuturile hipooxigenate.

Oxigenarea, la rândul său, intensifică procesele metabolice din țesuturile afectate și stimulează eliminarea produșilor metabolici intermediari.

Unul dintre avantajele principale ale metodicii este lipsa oricăror cerințe speciale față de regimul de viață al pacientului. Recomandările sunt dintre cele mai simple: un mod sănătos de viață și respectarea graficului de proceduri.

În general, deja mulți pacienți cunosc această terapie. Promovarea se face cel mai bine prin toate rețelele sociale și mai ales prin recomandarea pacienților care au beneficiat.

Dr. KOSZORUS GABRIEL, medic de familie cu masterat în reabilitare fizică și terapie funcțională

Lasă un comentariu