LE MAI CITESC PĂRINȚII POVEȘTI COPIILOR?

Distribuie pe:

Din datele unui sondaj realizat recent de Didactica Publishing House și citat de mediafax.ro, aflăm că aproape două treimi dintre părinții români declară că le citesc zilnic copiilor (sau citesc alături de ei), subiectele preferate fiind înțelegerea emoțiilor, empatia, bunătatea, protejarea planetei și bunele maniere.

Potrivit sondajului, peste 70% dintre respondenți au precizat că, atunci când citesc, copiii află despre bunătate, despre empatie, despre încredere în sine și alte aspecte ale dezvoltării personale, cititul fiind și un moment de învățare (76%).

Aproximativ 40% dintre părinți mai spun că prin intermediul cărților le vorbesc copiilor despre noțiuni dificile, precum conflicte globale, boli cronice, deficiențe, dar și despre situații în care se pot regăsi chiar ei, cum ar fi bullyingul. Adică, atunci când aleg un titlu, părinții au în vedere în special explicarea emoțiilor pe înțelesul copiilor, creșterea încrederii în sine, promovarea empatiei și a bunătății.

Un alt subiect tot mai des atins în lecturile copiilor se referă la protejarea planetei, care îi preocupă pe 80% dintre părinți. De asemenea, dezvoltarea mecanismelor de gestionare a situațiilor stresante, dificile, îi preocupă pe aproape jumătate dintre respondenți, în timp ce 40% își doresc să abordeze subiectul fraților atunci când aleg un titlu. Prezentarea noțiunilor științifice într-o manieră atractivă celor mici este avută în vedere de 55% dintre cei care au răspuns sondajului.

Importanța lecturii se reflectă și în frecvența achizițiilor, respectiv bugetul alocat. Astfel, peste 60% dintre respondenți achiziționează cărți lunar. 43% alocă un buget de 51 - 100 de lei, iar 38% de 101 - 300 de lei pentru achiziția de carte. 95% achiziționează cărți fără o ocazie specială, iar cărțile sunt recitite cel puțin o dată de jumătate dintre copiii respondenților.

*

Sondajul a fost realizat online în luna martie 2022, iar la el au participat 473 de părinți, cu copii cu vârste între 1 și 18 ani. 53% dintre părinți au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani, 39% au copii cu vârsta între1 - 3 ani. 24% sunt din mediul rural, iar 25% din București. 49% dintre respondenți au venituri lunare cuprinse între 2.001 și 4.000 de lei, iar 32% depășesc 4.001 lei venit lunar. (L.P.)

Lasă un comentariu