În pasajul de la Mureș Mall DESCHIDEREA LIBRĂRIEI “HERTZOG” A GALERIEI DE ARTĂ “PASAJ” ȘI LANSAREA REVISTEI “PASAJ MALL”

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc deschiderea unui spațiu comercial închiriat în pasajul de la Mureș Mall. Este vorba despre Librăria “Hertzog” și a Galeriei de Artă “Pasaj”, dar și lansarea primului număr al revistei “Pasaj Mall”. Evenimentul nu a fost o păcăleală de 1 aprilie. Cu toate acestea, s-a făcut o mică păcăleală, în sensul că manifestarea ar fi trebuit să înceapă la ora 15, în care renumitul caricaturist Adrian Vasile Trestian ar fi trebuit să facă, timp de o oră, o sesiune de portrete participanților la eveniment, pe care să le ofere ulterior gratuit protagoniștilor. Din motive personale nu a răspuns invitației. Să ne referim pe scurt la inițiatorul, investitorul, protagonistul acestei activități. Este vorba de Radu Iațcu. Deoarece ieri a fost și aniversarea zilei sale de naștere, să-i urăm “LA MULȚI ANI FERICIȚI ȘI SĂNĂTATE, RADULE!”.

Evenimentul cultural care s-a desfășurat în pasajul de la Mureș Mall, la 1 aprilie, a fost atipic, în sensul că a ieșit din tiparele cu care noi am fost obișnuiți în decursul anilor. Datele personale, despre biografia și activitatea protagoniștilor de la inaugurarea acestui lăcaș de cultură sunt cuprinse în revista “Pasaj Mall”, așa că nu vom insista asupra lor, deoarece, cei care vor trece pragul acestei librării vor primi gratuit această revistă. Este o revistă care deocamdată are 16 pagini color și cuprinde date despre protagoniști. La inaugurarea lăcașului de cultură, pe simezele galeriei de artă sunt expuse lucrări ale artistei plastice arădene, Aneta Beatrice Filip. Domnia sa are o foarte bogată participare la expoziții din țară și din străinătate, iar târgumureșenilor le oferă acum o serie de lucrări în acuarelă, privind clădiri, poduri și mașini de epocă, cele de care artista plastică este pasionată.

La evenimentul inaugural, de data aceasta n-a avut loc o lansare de carte. A fost invitat renumitul jurnalist și scriitor Mircea Arieș, care și-a prezentat o parte a cărților sale editate prin editura sa denumită “Grai”. Despre cărțile scrise de Mircea Arieș au vorbit câțiva dintre cititorii săi: Andreea Ban, prodecan, Dora Boar, Daniela Mărginean, Manole Țui și Ioan Cociuba. Mircea Arieș a publicat primul său volum în anul 2015 și de atunci a scris 18 cărți.

Gheorghe Vințan a fost un alt invitat al evenimentului cultural. Fără a intra în amănunte biografice, precizăm doar faptul că este un pasionat al limbii și literaturii române, cât și a celei spaniole. Drept urmare, a petrecut foarte mulți ani în Spania, unde a studiat filologia și istoria. După cum ne-a mărturisit, s-a înscris și pentru a-și lua doctoratul în Spania, dar a renunțat după doi ani, deoarece a fost prins, captivat de traduceri ale operelor marilor scriitori spanioli, în limba română. A tradus în limba spaniolă multe din operele lui Lucian Blaga, pe care le-a publicat în volume bilingve și, de asemenea, a scris mai multe cărți editate în limbile română și spaniolă. Cei care vor să afle mai multe amănunte nu au decât să treacă pragul librăriei din pasajul de la Mureș Mall și vor primi gratuit revista cu date despre protagoniști. Revista ne mai prezintă și date despre autorii cărților editate la Editura “Hertzog”. În acest prim număr îi avem pe Angela Fanea Macarie, Leo Butnariu, Geta și Viorel Flutur, dar și un articol semnat de Mircea Dorin Istrate, președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureș.

La evenimentul cultural de zilele trecute a luat cuvântul și distinsul om de cultură Ilarie Gheorghe Opriș, președinte de onoare al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, asociație din care au fost multe persoane prezente. Din alocuțiunea sa am reținut două aspecte esențiale. În primul rând faptul că A.A.P.M. își dorește să participe, prin membrii săi, la vernisajele de expoziție, cu lucrări, pe simezele acestei galerii de artă. În al doilea rând, își dorește ca librăria să aibă un stand de cărți, separat, pentru scriitorii mureșeni. Acest lucru va fi realizat, după cum ne-a asigurat Radu Iațcu. Deocamdată este doar începutul și toate proiectele vor fi realizate pe parcurs. Despre toate acestea vom reveni cu un interviu realizat cu acest generos om de cultură, care și-a văzut dorința împlinită, prin efort financiar din fonduri proprii, fără sponsori.

N.A. PAMFIL

Lasă un comentariu