INTERVENȚIE EXTREM DE DIFICILĂ, REALIZATĂ PRIN TEHNICĂ LAPAROSCOPICĂ, LA SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Prima intervenție prin tehnică laparoscopică de splenopancreatectomie corporeocaudală radicală anterogradă posterioară cu suprarenalectomie si nefrectomie stângă în bloc, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, pentru o tumoră renală stângă de aproximativ 10 cm, cu metastaze la nivelul corpului și cozii pancreasului, a fost realizată, la finalul săptămânii trecute, de către o echipă medicală multidisciplinară, unui pacient în vârstă de 66 de ani.

Intervenția extrem de complexă, care a durat aproximativ 3 ore, s-a desfășurat în Blocul operator Chirurgie I și a constat în îndepărtarea corpului și cozii pancreasului, împreună cu splina, glanda suprarenală stângă și rinichiul stâng.

“Prin această operație am îndepărtat rinichiul stâng împreună cu toată atmosfera grăsoasă din jurul acestuia, glanda suprarenală

stângă, splina, corpul, coada pancreasului și toți limfonodulii din regiune, astfel încât tumora să fie înconjurată în toate direcțiile de țesut sănătos și să nu mai rămână țesut tumoral în pacient”, a explicat dr. Gabriel SERAC, medic primar chirurgie generală, coordonatorul echipei care a realizat intervenția.

Avantajul acestei tehnici este că ridică tumora fără să fie fragmentată, fiind înconjurată de țesut sănătos în toate direcțiile. În chirurgia oncologică, aceste intervenții se numesc R0 (nu lasă țesut tumoral pe loc). Efectuarea pe cale laparoscopică a acestei intervenții aduce toate beneficiile chirurgiei miniminvazive: durere redusă, mobilizare precoce și reluare mai rapidă a tranzitului digestiv.

Evoluția pacientului a fost simplă, fără complicații, cu reluarea alimentației în prima zi după operație, fiind externat în a 6-a zi postoperator.

Intervenția chirurgicală reprezintă doar o etapă în terapia complexă a acestei afecțiuni, pacientul urmând să fie îndrumat spre serviciul de oncologie în vederea completării tratamentului pe baza rezultatului histopatologic definitiv.

Echipa care a realizat intervenția este o echipă multidisciplinară, formată din dr. Gabriel SERAC, medic primar chirurgie generală, dr. Igor CALANCEA, medic primar Urologie, dr. Ioan NEMEȘ, medic primar ATI, și dr. Ioana COJOCARU, medic specialist chirurgie generală.

BIROUL DE PRESĂ

Lasă un comentariu