ORDONANȚĂ PENTRU MEDIU: PÂNĂ LA 5 ANI DE ÎNCHISOARE PENTRU INCENDIEREA DEȘEURILOR ȘI AMENZI DE PÂNĂ LA 20.000 DE LEI PENTRU ARUNCAREA GUNOAIELOR

Distribuie pe:

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență care cuprinde măsuri de “eficientizare a gestionării deșeurilor”, dar și amenzi pentru incendierea miriștilor, prevederile aplicându-se imediat după ce actul normativ apare în Monitorul Oficial, în această săptămână.

“Cea mai importantă decizie e legată de incriminarea faptelor de incendiere a deșeurilor, iar aici am propus ca pedeapsa să fie cu închisoare de la 3 la 5 ani.

Pentru abandonarea deșeurilor am majorat amenda, pentru persoane fizice de la 10.000 de lei până la 20.000, iar pentru persoane juridice de la 50.000 la 70.000 lei amendă contravențională”, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ministrul a subliniat că aceste practici afectează grav mediul înconjurător”

“În trecut, am susținut de fiecare dată, de la începutul mandatului, necesitatea înăspririi pedepselor pentru gestionarea nelegală, incorectă a deșeurilor. Incendierea și îngroparea, practic, ne afectează pe toți, afectează aerul și afectează aproape ireversibil apele subterane.

Am ales varianta ordonanței de urgență pentru că nu mai putem aștepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanța de urgență și sancțiunile pot fi înăsprite imediat”, a afirmat Tanczos Barna, la finalul ședinței de guvern.

7.000 de focuri simultane în România

El a dat mai multe detalii și despre amenzile pentru persoane fizice și juridice pentru abandonarea deșeurilor.

“Pentru abandonarea deșeurilor am venit cu o clarificare a definiției, am clarificat definiția abandonării și am majorat amenzile”, a mai punctat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a mai explicat că în OUG sunt și câteva aspecte legate de arderea miriștilor, iar amenzile sunt de la 7.000 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoane juridice.

“Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Este un raport pe care l-am pregătit și informăm Ministerul Agriculturii zilele acestea cu privire la 10.000 de arderi simultane în țară.

Au fost, la un moment dat, 7.000 de focuri simultane în România, focuri sau incendieri de miriști, motiv pentru care am propus ca pentru persoanele fizice, amenzile să fie majorate la 7.000 lei minimul și 15.000 lei maximum, iar pentru persoane juridice amenzile să fie între 50.000 lei și 100.000 lei”, a afirmat ministrul Mediului, citat de News.ro.

El a mai explicat că au fost găsite soluții, prin actul normativ, și pentru autoritățile locale, consiliile județene și locale cu privire la gestionarea deșeurilor.

“Prevedem, în legislația privind exproprierile, posibilitatea ca terenurile necesare înființării unor gropi de depozitare autorizate, terenuri necesare pentru creare de logistică de gestionare a deșeurilor să fie expropiate pentru utilitate publică. Este un pas important, un ajutor real pentru consiliile județene, care trebuie să implementeze strategiile de gestionare a deșeurilor”, a conchis Tanczos Barna.

Drone pentru Garda de Mediu

Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu vor fi dotate cu drone cu senzori și 21 de autolaboratoare pentru măsurarea calității aerului, bugetul alocat fiind de peste 57 de milioane de lei.

Conform unui comunicat de presă, datele colectate de aceste sisteme vor putea completa bazele de date deja existente pentru calitatea aerului.

Foto: Inquam Photos/GEORGE CĂLIN

Lasă un comentariu