Ziua internațională a romilor este sărbătorită anual la 8 aprilie, pentru a atrage atenția asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunitățile de romi din Europa, notează site-ul Centrului european pentru drepturile romilor, http://www.errc.org/
Origine
Inițiativa privind marcarea Zilei Internaționale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internațional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990, potrivit www.mae.ro.
Ziua a fost declarată oficial în 1990, în Serock, Polonia, la cel de-al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor (IRU), în onoarea primei mari întâlniri internaționale a repzentanților romilor din 7-12 aprilie 1971, în Chelsfield, în apropiere de Londra. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internațional al romilor, cântecul “Gelem, gelem”, interpretat de cântăreața și actrița Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav “Am întâlnit și țigani fericiți”, peliculă ce datează din 1967. De asemenea, a fost adoptat și steagul internațional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, și jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc roată cu spițe, denumită și chakra, aceasta fiind similară cu Ashok Chakra, roata de pe steagul Indiei, reprezentând mișcarea și creația lumii.
Roata simbolizează, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieților, iar pe de altă parte, nomadismul, în relație cu spațiul originar al Indiei. Două decenii mai târziu, la Congresul Mondial al Romilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaționale a Romilor a oficializat alfabetul internațional stan
dardizat al limbii rromani, decizia fiind semnată de 17 specialiști în domeniu din diferite țări, în prezența unui observator al UNESCO. În 2002, de 8 aprilie, s-a sărbătorit jubileul milenar reprezentând 1.000 de ani de atestare a romilor în Europa.
Din 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obținerea de compensații pentru suferințele din Al Doilea Război Mondial, îmbunătățirea situației educaționale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii și limbii romani.
În România, la data de 8 aprilie se marchează “Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum și implicarea autorităților administrației publice centrale și locale în organizarea de manifestări publice și a unor acțiuni social-culturale dedicate acestei zile. În același timp, legea mai prevede ca Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în cadrul programelor special destinate minorităților naționale, manifestările respective.
Reacții internaționale
- Papa Ioan Paul al II-lea a îndemnat pe adepții săi să trateze romii cu compasiune și respect.
- În 2003, Dalai Lama a aprins o lumânare pentru a comemora ziua.
- În 2004, Adam Ereli de la Departamentul de Stat al SUA s-a exprimat împotriva abuzurilor continue ale drepturilor omului cu care se confruntă romii și a cerut guvernelor europene să încurajeze toleranța.
- În 2006, Maud de Boer-Buquicchio, Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, a declarat preocupările ei pentru cultivarea ostilității la adresa romilor și a încurajat populația romă a Europei de a acționa pentru îmbunătățirea condițiilor de trai precare, rezultat al discriminării îndelungate și pe scară largă.
- În 2009, Secretarul de Stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, a vorbit despre angajamentul SUA pentru protejarea și promovarea drepturilor romilor în întreaga Europă.
Drapelul romilor - foto preluat de pe ro.wikipedia.org