LANSARE DE CARTE “POMUL CU MUGURI DE IUBIRE”

Distribuie pe:

Zilele trecute, la Casa Iancului din Tg. Mureș, a avut loc lansarea primului volum de proză al domnului. dr. Dorian Marcoci, cunoscut până acum ca un îndrăgit și talentat poet târgumureșean.

Despre acest volum de proză, sugestiv intitulat “Pomul cu muguri de iubire”, au vorbit, făcând aprecierile care se cuvin: prof. dr. Valentin Marica, prof. Mircea Dorin Istrate, jr. Ioan Berța, din cuvântul cărora am reținut următoarele: prof. dr. Valentin Marica a apreciat, în primul rând, faptul că orice carte nou apărută “înmulțește binele în lume”, iar lumina ei curată sperie întunericul timpului nostru, cel atât de “încurcat” în prea puțin bine și prea mult rău. “Ea, cartea, este o continuitate a creației literare a autorului, atât de productiv până în acest moment. Este prima carte din genul de proză scurtă care apare după mulți ani în peisajul literar târgumureșean, povestirile din ea fiind aidoma unor “clipe de viață” trăite, simțite, judecate și redate cititorului pentru a dovedi că viața întreagă este, de fapt, o “înșiruire” de astfel de momente. Ele ne “recălătoresc” prin viața noastră trecută, fiind adevărate mici popasuri pe cărarea, uneori sinuoasă și parcă prea scurtă, a vieții fiecăruia, iar, parcă, viața autorului seamănă de multe ori cu viața fiecăruia dintre noi. Având trebuincioasa candoare, emoție, înfiorare, trăire adevărată, subiectul cărții este de fiecare dată captivant, iar finalul surprinde și definește mereu esența textului.

Bine scrisă, cu talent și cu o narațiune frumoasă, cartea trebuie citită și recitită mai ales în momentele acestea, în care viața trăită acum te întristează, te-ncurcă în socotelile tale, în speranțele pe care ți le-ai pus în ea.

Prof. Mircea Dorin Istrate a apreciat că întreaga carte este scrisă în aceeași notă ca toate poeziile domniei sale: cu drag, cu mult respect față de personaje, cu nostalgie față de trecut și clipele pierdute odată cu el, cu smerit față de cei apropiați, cu înfiorare, cu iertare față de cei care i-au greșit. Autorul și-a deschis sufletul și l-a pus în palma noastră spre a-l înțelege și a-l judeca pentru modul în care a acționat în diverse momente din viața sa, nefiindu-i frică de judecata noastră. Pe toate cele descrise în carte, autorul le-a trăit, le-a simțit și le-a judecat cu mintea sa de-acum, fără ură și fără părtinire.

Povestirile sunt scurte, concentrate în idei, la obiect, surprind esențialul, au nostalgie, farmec și parfumul vremilor trecute, fiind frumos încadrate în natură, în timp, în lumea de atunci, detașându-ne când le citim de momentul actual și traspunându-ne într-o altă lume trecută mult mai așezată, mai prietenoasă, mai iertătoare, mai aproape de cerescul sfânt. Citind această carte simți cum ea alină, alintă și vindecă uneori sufletul nostru cel atât de întristat, de înfricoșat, de sleit, de însingurat, de tot ceea ce se petrece acum în jurul nostru.

Jr. Ioan Berța, moderatorul activității, a apreciat și domnia sa sinceritatea scrierilor din această carte, modul în care autorul și-a ales cu grijă subiectele cele mai sugestive pentru a reda scurgerea și evoluția vieții lui în toate etapele prin care a trecut până în clipa de față. A mai subliniat faptul că din toate acestea reiese pregnant caracterul și firea sa ca om smerit, iertător, curat, sincer, răbdător, așa cum ar trebui să fim noi, toți, dacă dorim să schimbăm această lume mincinoasă și nebună în care trăim acum, încheind cu urarea adresată autorului de: “Bun venit în lumea prozatorilor!”

MIRCEA DORIN ISTRATE

Lasă un comentariu