CONCERT SONORO CONAC X “LA GRANDE BELLEZA” LA PALATUL CULTURII DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Luni, 11 aprilie, ora 19, Palatul Culturii din Târgu-Mureș va găzdui un nou concert SoNoRo Conac, parte a ediției aniversare - La Grande Bellezza.

Turneul SoNoRo Conac ajunge anul acesta la cea de-a X-a ediție și include o serie de concerte de muzică de cameră în cele mai frumoase spații dedicate muzicii clasice din țara noastră, o colecție din care nu putea lipsi Palatul Culturii din Târgu-Mureș.

Clădirea Palatului Culturii, care găzduiește și Filarmonica de Stat Târgu-Mureș, este o lucrare reprezentativă a stilului Art Nouveau local și din Ungaria, o valoare de nivel european în cadrul moștenirii acestui stil arhitectural. Primăria (1905-1908) și Palatul Culturii (1908-1913) au fost două clădiri proiectate de Biroul Komor și Jakab, care definesc și în prezent identitatea orașului Târgu-Mureș. Printre elementele reprezentative ale clădirii se numără Sala oglinzilor, situată la etajul întâi, și cele douăsprezece vitralii de o valoare remarcabilă, realizate în atelierul lui Róth Miksa, în 1913, după desenele lui Toroczkai Wigand Ede și Nagy Sándor.

Concertul va fi susținut de muzicienii Răzvan Popovici (violă), Boris Andrianov (violoncel) și Freddy Kempf (pian) și va avea următorul program:

Franz Schubert (1797 - 1828) - Sonata Arpeggione pentru violă și pian în la minor, D. 821;

Robert Schumann (1810 - 1856) - Fantasiestücke pentru violoncel și pian, op. 73

Astor Piazzolla (1921-1992) - Le Grand Tango pentru violoncel și pian;

Johannes Brahms (1833 - 1897) - Trio pentru violă, violoncel și pian în la minor, op. 114.

Accesul la concert se face pe bază de invitație sau prin achiziționarea unui bilet de acces de la casa de bilete a Palatului Culturii Târgu-Mureș și online. Concertul va fi urmat de un cocktail oferit de Illy și vinurile Avincis.

Desfășurat în perioada 9 aprilie - 30 iunie 2022, turneul SoNoRo Conac va aduce un omagiu arhitecturii prin concerte în saloanele de muzică ale palatelor și conacelor, dar și în importante săli de concerte din țara noastră. La această ediție aniversară, SoNoRo Conac dorește să reamintească că muzica clasică trebuie să se reîntoarcă în filarmonici, în fața unui public dornic să revină la un cotidian alcătuit din ritualuri menite să cultive frumusețea și pacea fiecărei zile.

“La Grande Bellezza este omagiul pe care îl aducem vieții, bucuriei întâlnirii cu muzica și cu persoane dragi, în spații în care este celebrată frumusețea, armonia, grija pentru artă. În cele nouă ediții ale turneului SoNoRo Conac am descoperit splendoarea unor clădiri și ale unor timpuri care, deși au fost tulburi, nu au trecut fără a lăsa ceva valoros în urmă. Considerăm că este datoria noastră să păstrăm toată această frumusețe care ne-a fost lăsată moștenire și sperăm ca prin muzică să reîntregim spații, oameni, speranța într-o lume în care frumusețea și arta devin valorile supreme, singurele pentru care merită să purtăm o luptă”, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

Continuitatea turneului SoNoRo Conac și aniversarea a 10 ani de existență a fost posibilă datorită sprijinului neîntrerupt al partenerului principal BRD - Groupe Société Générale, sprijin care a permis organizarea de concerte ample, în locuri dintre cele mai diverse din țara noastră, de la orașe mari până la sate izolate, oriunde a fost descoperită o clădire de patrimoniu importantă, care merita să intre în atenția publicului și autorităților, pentru a se asigura conservarea și protejarea sa.

“În cei 10 ani pe parteneriat cu echipa SoNoRo, am călătorit pe aripile muzicii clasice în peste 100 de locuri legendare, în toată țara, vizitând conace, castele, case și grădini ale căror istorie și frumusețe ne-au inspirat. Zeci de mii de oameni au fost alături de noi în acești ani și ne bucurăm că am adus muzica în locuri inedite, în orașe mici sau în sate și comune. Am descoperit și am readus în atenție monumente de arhitectură care trebuie să beneficieze de prezența noastră, de grijă și prețuire.

Am plecat cu gândul că acest proiect este despre a savura muzica și a descoperi o Românie culturală diversă, fabuloasă, dar credem că proiectul acesta a făcut mai mult decât atât, fiindcă este o sursă de visare, de regăsire de sine, de încredere în viitor, de speranță și solidaritate”, declară Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

Lasă un comentariu