CLASA MEA RECICLEAZĂ CU POVESTE

Distribuie pe:

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Ecolect” Mureș și-a propus organizarea unei campanii de informare și conștientizare în rândul elevilor din ciclul primar (clasele 0-IV) al școlilor care funcționează în perimetrul urban al zonelor delegate în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din județul Mureș, denumită “Clasa mea reciclează cu poveste”.

Contextul implementării este necesitatea de a institui măsuri de prevenire și reducere (prin reutilizare, reciclare sau alte forme de valorificare) a generării deșeurilor de ambalaje municipale, pornind de la educarea generației tinere în spiritul a ceea ce înseamnă sustenabilitate în activitățile vieții de zi cu zi. Astfel că, apelând la implicarea părinților și la sprijinul cadrelor didactice, se lansează către cei interesați o provocare sustenabilă și, mai ales, se acordă celor mici posibilitatea de a-și pune în valoare spiritul civic și de a învăța modalitățile responsabile prin care deșeurile pot deveni, din dușmani, prieteni.

În demararea acestei campanii, ADI organizează în perioada 30 martie - 8 aprilie 2022 întâlniri cu reprezentanții Primăriilor și școlilor care funcționează în perimetrul mediului urban al zonelor delegate în cadrul SMID Mureș, și anume Zona 1 Sânpaul (orașele Iernut, Luduș și Ungheni), Zona 4 Reghin (municipiul Reghin), Zona 5 Târnăveni (municipiul Târnăveni), Zona 6 Bălăușeri (orașele Sovata și Sângeorgiu de Pădure), Zona 7 Râciu (oraș Sărmașu). Prin intermediul acestor discuții se comunică informațiile necesare cu privire la desfășurarea acestui proiect, și anume faptul că fiecare clasă din ciclul primar va fi dotată cu două recipiente de capacitate volumetrică 120 litri, un recipient fiind destinat colectării selective a fracției albastre (hârtie/carton), iar celălalt colectării fracției galbene (plastic/metal), deșeurile din ambalaj de sticlă nefiind un ambalaj predominant a fi generat în mediul școlar. Totodată, aceste recipiente vor fi suplimentate cu saci personalizați pentru fiecare fracție colectată, aspect care ușurează gestiunea acestor deșeuri și rezistența la uzură a recipientelor de colectare. În scopul informării elevilor, ADI Ecolect Mureș a realizat pliante adecvate grupei de vârstă ce reprezintă nișa acestui proiect, precum și afișe autoadezive care se pliază pe suprafața vizibilă a recipientelor de colectare, astfel încât beneficiarii proiectului (elevii) să cunoască deșeurile care sunt permise, precum și cele nepermise a fi colectate selectiv în conținutul respectivelor recipiente.

Călătoria sustenabilității începe cu pași mici, practicați zilnic, și echipa ADI este entuziasmată de gândul că va avea posibilitatea de a cunoaște și promova copii care, cu disciplină și responsabilitate, vor transmite generațiilor care urmează alegeri care înfrumusețează mediul înconjurător, fără să îl compromită. Din acest motiv, există interesul de a organiza concursuri în colaborare cu unitățile de învățământ, precum și monitorizarea și extinderea acestui proiect în viitor.

Echipa ADI Ecolect Mureș

Lasă un comentariu