ALIMENTE CU POTENȚIAL TERAPEUTIC

Distribuie pe:

Ne putem vindeca (cel puțin de unele boli) printr-o alimentație specială? Greu de răspuns.

Medicina naturistă (o bună parte) răspunde afirmativ la această întrebare.

Medicina științifică (o modestă parte) recunoaște un rol important alimentației mai ales în convalescență sau în menținerea unei condiții satisfăcătoare în boli cronice.

La mijloc, desigur, se află pacientul, care în funcție de gravitatea bolii, a posibilităților financiare și a gradului de cultură va adopta un anumit tip de tratament și va respecta sau nu recomandările privind felul dietei, alimente permise sau de evitat.

Se poate, totuși, susține faptul că un regim alimentar adecvat poate fi un factor important în păstrarea sănătății sau în combaterea unor boli, în sensul că un regim alimentar corespunzător, chiar dacă nu vindecă, potențează acțiunea unor medicamente sau ajută organismul să lupte pentru renormalizarea modificărilor metabolice.

În cele ce urmează, vom prezente câteva din alimentele cu potențial terapeutic:

Alimente cu acțiune anticoagulantă.

Ceapa, usturoiul, ceaiul verde și negru, strugurii și vinul roșu, peștele (sardele,ton) datorită acizilor grași polinesaturați (w-3).

Se mai adaugă scorțișoara, chimenul, pepenele galben și roșu.

Alimente care micșorează tensiunea arterială.

Țelină, ulei de pește, usturoi, ceapă, ulei de măsline, grapefruitul, hrean cu mere, lămâie, mere.

Alimente care combat diareea.

Orez, usturoi, afine (uscate), chimen, scorțișoară, mentă, arahide, castane, cătina, mere etc.

Alimente cu acțiune antiulceroasă.

Unele alimente influențează evoluția gastritei sau a ulcerului, acționând antiseptic, stimulează producerea mucusului protector.

Astfel de alimente sunt: varza, conopida, bananele, ghimberul, smochinele, migdalele dulci.

Alimente cu acțiune antisinuzită.

Acțiunea benefică a condimentelor în răceală și sinuzite este cunoscută din vechime. Cităm în acest sens: piper, usturoi, hrean, muștar, ceapă, cimbru.

Lasă un comentariu