BULETIN DE AVERTIZARE

Distribuie pe:

O primă măsură în protecția culturilor însămânțate în primăvară este combaterea anumitor agenți fitopatogeni și dăunători care se transmit prin sămânță și sol, iar atacul lor se manifestă încă din perioada de germinare - răsărire. Aceasta se realizează prin tratarea semințelor înainte de semănat, măsura ce s-a dovedit a fi cea mai economică, eficace și puțin poluantă. De asemenea se mărește rezistența la boli și dăunători în condițiile unei răsăriri întârziate datorate temperaturilor scăzute în condițiile de umiditate ridicată.

Pentru tratarea semințelor se pot folosi următoarele produse omologate, pe culturi și agenți de dăunare:

Rapiță de primăvară - pentru prevenirea atacului produs de putregaiul negru al rapiței, precum și stimularea naturală a sistemului de apărare a plantelor împotriva puricilor de pământ, se recomandă:

INTEGRAL PRO - 160 ml/100 kg semințe, sau SCENIC GOLD 350 FS (putregaiul tulpinii și al coletului, mana, alternarioza, rizoctonioza) - 1,0 l /100 kg de semințe.

Floarea soarelui - pentru prevenirea atacului de mană (Plasmopara h.), putregai alb ( Sclerotinia s.) și putregai cenușiu (Botrythis c.), vă recomandăm MAXIM 025 FS (mana) - 0,6 l/100 kg semințe (65.000 semințe/ha - 10 - 15 l soluție/ to sem).

Pentru prevenirea atacului produs de viermii sârmă (Agriotes spp.), vă recomandăm SIGNAL 300 ES (LANGIS) - 2,0 l/to. în combinație cu unul din fungicidele recomandate mai sus.

La culturile de floarea soarelui și soia, recomandăm produsul XILON - 10,0 kg/ha care se aplică odată cu semănatul în brazde pentru prevenirea atacului de Sclerotinia sclerotiorum.

Se pot utiliza și alte produse pentru protecția plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul României.

Măsuri alternative de combatere: mecanice; fizice; biologice. Metode durabile: biologice, fizice, mecanice și alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice dacă acestea asigură un control corespunzător al organismelor dăunătoare.

Alte recomandări:

Verificați, cu atenție, recomandările cu privire la compatibilitatea produselor atunci când intenționați să aplicați amestecuri de ppp!

Luați măsurile ce se impun pentru pro-tecția mediului inconjurător!

Respectați normele de lucru cu produse pentru protecția plantelor, normele de protecție și securitatea muncii, de protecție a albinelor și a animalelor în conformitate cu: Legea nr. 383/2013 a apiculturii cu modificările și completările ulterioare și Ordinul nr. 127/1991 al ACA din România, Ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii și Alimentației, 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Administrație Locală și 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor, precum și cu Protocolul de colaborare nr. 328432/ 2015, incheiat cu ROMAPIS (privind implementarea legislației, în vederea protecției familiilor de albine impotriva intoxicației cu ppp).

Respectați prevederile Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 297/ 2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea în siguranță a produselor de protecția plantelor.

Respectați obligațiile ce vă revin conform Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui ANSVSA nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările ulterioare.

Recomandăm accesarea site web: www.madr.ro/norme-de-eco-conditionalitate-in-domeniul -fitosanitar.html

Șef serviciu Dr. ing. POGĂCIAN MARIAN

Intocmit ing. BOLOGA VASILE

Lasă un comentariu