UITĂRILE NOASTRE INDIVIDUALE ȘI COMUNITARE

Distribuie pe:

“Și uitarea e scrisă-n legile-omenești”, afirma poetul Ion Minulescu. Există uitări terapeutice, dar există și uitări tragice. Există uitări pe care ni le dorim și le așteptăm răbdători, dar există și uitări pe care am vrea să le evităm și să le amânăm. Misteriosul nostru creier nu ascultă mereu de dorințele noastre, de regulile noastre dobândite prin educație. Încercăm să nu uităm informațiile esențiale pentru viața noastră. Ne vom antrena creierul să nu-și piardă prospețimea prin exersarea acelor abilități absolut necesare dezvoltării noastre personale continue.

Acest context mă îndeamnă să nu uit de rolul decisiv pentru activitatea mea culturală, al aceluia care a fost cel mai bun prieten al meu din comunitatea culturală reghineană - regretatul prof. Marin Șara. Să nu uităm că la 11 aprilie 1939 se născuse cel care avea să devină cea mai importantă personalitate culturală reghineană a ultimilor 33 de ani. Propunere pentru decidenții culturali reghineni și mureșeni: ziua de 11 aprilie ar putea să devină Ziua Culturii Reghinene, iar sala de lectură a Bibliotecii Municipale Reghin să devină Sala de Lectură “Marin Șara”. Este aceasta dorința unui grup de reghineni, care l-au cunoscut, apreciat și respectat pe acest reghinean de excepție!

Avem șansa să luptăm astfel împotriva uitărilor cu efecte demolatoare de valori culturale comunitare, avem șansa să lăsăm generațiilor viitoare modele culturale credibile.

DORIN CREMENE

Lasă un comentariu