ZELENSKI SUSȚINE CĂ RUSIA NU POATE SĂ-ȘI RECUNOASCĂ GREȘELILE COMISE DE DECENII FAȚĂ DE UCRAINA

Distribuie pe:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia nu poate să-și recunoască greșelile pe care le-a făcut în politica sa față de Ucraina de-a lungul anilor, informează, luni, dpa.

“Lor le este frică să recunoască faptul că, timp de decenii, au adoptat poziții greșite și au cheltuit resurse colosale pentru a susține zero-urile umane pe care doreau să le construiască drept viitori eroi ai prieteniei ucraineano-ruse”, a afirmat, duminică seară, Zelenski în mesajul său video zilnic.

Încercarea Moscovei de a construi propriul popor în Ucraina nu a funcționat, a continuat Zelenski, pentru că acești oameni “nu făceau altceva decât să-și îndese banii din Rusia în propriile buzunare”.

Astfel că, pentru a acoperi aceste greșeli, au fost făcute noi greșeli, a explicat Zelenski. Însă, făcând acest lucru, Rusia s-a lipsit pe sine de toate instrumentele politice și în final a început actualul război, a adăugat el.

De asemenea, a subliniat el, Rusia încearcă să arunce vina pentru tot pe Ucraina. “Ei au cotropit Crimeea, iar noi se presupune că am fi vinovați pentru aceasta”, a spus Zelenski. “Ei au distrus orice viață normală în Donbas, iar noi am fi de vină pentru aceasta. Ucid oameni în țara noastră de opt ani și ei spun că acest lucru s-a întâmplat din vina noastră”, a mai declarat președintele Ucrainei.

“În final, ei au declanșat un război la scară mare împotriva noastră și, din nou, noi am fi de vină. Ei fac toate acestea din lașitate pură”, a rezumat Zelenski. (AGERPRES)

CEI VINOVAȚI DE CRIME DE RĂZBOI SĂ FIE ADUȘI ÎN FAȚA INSTANȚELOR INTERNAȚIONALE”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, la Conferința privind viitorul Europei, că tinerii ar trebui să ceară ca cei vinovați de crimele de război din Ucraina să fie duși în fața instanțelor internaționale.

“Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o tragedie generată de invazia ilegală, neprovocată, nejustificată a forțelor armate ruse pe teritoriul ucrainean, care provoacă tragedii la care nu ne-am mai fi gândit niciodată că ar putea să se întâmple în secolul XXI și în urma cărora avem milioane de cetățeni care și-au părăsit casele, și-au părăsit rostul lor pe care îl aveau acolo, în familie, în comunitate, și au luat calea refugiului pentru a putea să se păzească de ororile acestei invazii”, a afirmat șeful Guvernului.

El i-a rugat pe tinerii prezenți să facă eforturi pentru a-i integra pe ucrainenii care au ales să stea în România.

“Vă rog, prin generozitatea voastră, prin solidaritatea voastră, prin capacitatea voastră de incluziune, să-i acceptați pe copiii ucraineni, să-i ajutați, să-i direcționați și să-i integrați cât de mult se poate pe cei care au ales să rămână aici și, de ce nu, prin vocile voastre (...) să cereți ca cei care se fac vinovați de aceste crime de război să fie aduși în fața instanțelor internaționale pentru a răspunde așa cum se cuvine pentru tot ceea ce au făcut acolo”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Premierul a fost prezent în prima parte a conferinței, alături de comisarul european Adina Vălean.

(AGERPRES)

COMISIA EUROPEANĂ PROMITE UN MILIARD DE EURO PENTRU A SPRIJINI UCRAINA

Comisia Europeană a promis un miliard de euro pentru a sprijini Ucraina și țările ce primesc refugiați care fug de războiul cauzat de invazia rusă, a anunțat, sâmbătă, președinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

“Șase sute de milioane (de euro) din această sumă vor merge către Ucraina, autoritățile ucrainene și parțial către Națiunile Unite”, a spus Von der Leyen la evenimentul online de strângere de fonduri pentru refugiații ucraineni “Stand up for Ukraine”, găzduit de Varșovia.

“Și 400 de milioane (de euro) vor merge către statele din prima linie care fac o muncă extraordinară și ajută refugiații care vin”, a adăugat șefa executivului UE.

Ea a anunțat că evenimentul de la Varșovia, organizat de Uniunea Europeană și Canada, a permis strângerea a 10,1 miliarde de euro pentru a susține Ucraina, țară invadată de armata rusă.

“Lumea a promis în final 9,1 miliarde de euro în cadrul campaniei (Stand up for Ukraine, n.red.). Între altele, Comisia, în colaborare cu BERD, adaugă un miliard suplimentar pentru persoanele deplasate în Ucraina. Este fantastic. Așadar, 10,1 miliarde de euro'', a declarat Ursula von der Leyen. (Agerpres)

Lasă un comentariu