“TREBUIE, DIN PARTEA UE, UN RĂSPUNS COMUN ÎN CE PRIVEȘTE CRIZA ENERGETICĂ ȘI ABORDAREA DIN DOMENIUL AGRICULTURII”

Distribuie pe:

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că Uniunea Europeană trebuie să aibă “un răspuns comun” în ceea ce privește criza energetică, abordarea viitoare din domeniul Agriculturii și sprijinirea statelor aflate în frontieră cu Ucraina.

“Am reiterat (în discuțiile cu președintele Grupului S&D din Parlamentul European - n.r.) ca România să adere cât mai repede la Spațiul Schengen pentru a crește inclusiv rolul României în regiune. Trebuie din partea UE un răspuns comun în ceea ce privește criza energetică, abordarea viitoare din domeniul Agriculturii, cât și pentru sprijinirea statelor aflate în frontieră cu Ucraina. Sunt ferm convins că odată ce se va întoarce doamna Perez la Parlamentul European, va transmite foarte clar realitatea actuală din România și se va implica în continuare pentru susținerea noastră”, a spus Ciolacu, într-o conferință comună cu Iratxe Garcia Perez, președintele Grupului S&D din Parlamentul European, la sediul central al PSD.

El a adăugat că i-a prezentat oficialului european demersurile făcute de către miniștrii social-democrați pentru a gestiona situația refugiaților din Ucraina, dar a vorbit și despre “ambiția țării noastre de a deveni un hub regional strategic pentru reconstrucția Ucrainei și dezvoltarea zonei Mării Negre”.

“Românii au demonstrat din nou că pot fi un exemplu, un exemplu pozitiv la nivel european și doresc să le mulțumesc tuturor, pe această cale, pentru implicarea lor”, a menționat Ciolacu.

(AGERPRES)

MINISTERUL DE INTERNE - PRECIZĂRI ÎN CAZUL ȘERCAN: CONDAMNĂM ORICE ACT DE INTIMIDARE A JURNALIȘTILOR ȘI SUSȚINEM INDEPENDENȚA ACESTORA

Ministerul Afacerilor Interne condamnă “orice act de intimidare a jurnaliștilor” și își exprimă susținerea pentru independența acestora.

“Susținem cu fermitate libertatea presei și dreptul la liberă exprimare a oricărei persoane. Totodată, condamnăm orice act de intimidare a jurnaliștilor și susținem independența acestora. Societatea civilă și mass-media sunt parteneri instituționali care au un aport imens pentru buna funcționare a MAI”, se arată într-un comunicat transmis, marți, AGERPRES, în contextul aspec-telor vehiculate în spațiul public care vizează amenințarea jurnalistei Emilia Șercan.

Potrivit comunicatului MAI, ministrul Afacerilor Interne “își exprimă încrederea că instituțiile cu atribuții în investigarea cazurilor penale vor clarifica aceste aspecte, încurajându-le totodată să acționeze cu celeritate”.

“Conform prevederilor Legii nr. 364/2002 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare, organele de cercetare ale poliției judiciare își desfășoară activitatea sub conducerea, supra-vegherea și controlul procurorului, fiind obligate să ducă la îndeplinire dispozițiile acestuia. Șefii ierarhici superiori ai polițiștilor nu pot să dea îndrumări sau dispoziții privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens. Astfel, ministrul Afacerilor Interne nu are atribuții în instrumentarea sau soluționarea dosarelor penale. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne sunt semnalate de către cetățeni diverse aspecte care, în conformitate cu prevederile legale, sunt direcționate spre soluționare structurilor din cadrul MAI. Cazurile de natură penală sunt instrumentate, conform legii, sub autoritatea procurorului”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Ministerul de Interne afirmă că “este relevantă implicarea jurnalistei Emilia

Șercan în procesul de reformă demarat la nivelul Academiei de Poliție «Alexandru-Ioan Cuza»“. “Ministrul Afacerilor Interne își manifestă constant deschiderea față de preocupările reprezentanților mass-media, activitatea acestora având un impact pozitiv asupra instituției”, mai arată sursa citată.

Jurnalista Emilia Șercan a scris, luni, pe Facebook, că este supusă unor “acțiuni de discreditare și intimidare” după data de 18 ianuarie, când “a dezvăluit că teza de doctorat a premierului este plagiată”.

“Am decis să denunț public acțiunile de discreditare și intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată.

Am decis acest lucru pentru că jucătorul-cheie în această operațiune este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliției Române pentru a identifica autorul unei infracțiuni de violare a vieții private a fost scursă din dosar în aceeași zi, iar ulterior a devenit baza unei ample operațiuni de kompromat. Am acordat timp organelor de cercetare penală - Parchet și Poliție - să ancheteze scurgerea de informații pe care am reclamat-o la data de 18 februarie 2022. Vreme de 45 de zile nu am fost nici măcar audiată în dosarul deschis ca urmare a plângerii prin care am reclamat scurgerea de informații, iar timp de 19 zile, Parchetul și Poliția au refuzat să îmi comunice numărul de înregistrare a dosarului penal”, a scris Emilia Șercan. (AGERPRES)

VIORICA DĂNCILĂ CANDIDEAZĂ PENTRU FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL PARTIDULUI NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ

Congresul Partidului Națiune Oameni Împreună (NOI) se întrunește marți pentru alegerea conducerii, fostul prim-ministru Viorica Dăncilă candidând pentru funcția de președinte.

Congresul va avea loc la Sala Amfiteatru de la Institutul Național de Statistică, anunță un comunicat al partidului, transmis luni.

Viorica Dăncilă și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al partidului, în timp ce pentru funcția de președinte executiv candidează Francesco Șerban, iar pentru cea de secretar general - Cornelia Bălos.

Noua formațiune politică își alege marți și cei cinci vicepreședinți, se precizează în comunicat. (Agerpres)

Lasă un comentariu