CU CE DATORII PĂȘESC ȚĂRILE LUMII ÎN ANUL 2022

Distribuie pe:

Cine parcurge clasamentul diferitelor țări vizând datoriile publice are toate șansele să rămână mirat. O duc bine unele state care poate sunt considerate mai puțin importante sau sărace, în vreme ce altele, către care privim în general cu invidie, intră cu aplomb în topul celor mai mari datornici din lume.

Site-ul HowMuch.net a postat în mai 2021 o imagine cât se poate de grafică a situației datoriilor publice ale diverselor state, așa cum se prezenta ea anul trecut, conform datelor din aprilie ale Fondului Monetar Internațional. Imaginea rezultată semăna cu cea a unei flori văzute de sus. Chiar în centrul ei, marcate de culori de un roșu închis, tronau statele al căror raport dintre Produsul Intern Brut și datoria publică se ridica la cel mai înalt nivel. În fruntea lor se numărau Japonia (cu 257%), Sudanul (212%) și Grecia (210%). În jurul celor trei state figurau alte țări cu datorii impresionante, precum Italia (157%), SUA (133%), Portugalia (131%), Spania (118%), Belgia (116 %), Franța (115%) și Marea Britanie (107%). Iar mai pe la mijloc puteau fi văzute state precum Austria (87%), Germania (70%) și China (tot 70%).

Mult mai la margine, colorate cu un roșu mai deschis, se aflau, alături de România, țări cu datorii mai modeste, precum Polonia (57%), Serbia (59%) și Ucraina (58%).

Floarea roșie a țărilor îndatorate era înconjurată de un rând de “frunze” verzi, indicând puținele state al căror raport dintre PIB și datoria publică era de sub 49,9%. Șirul campioanelor începea cu Hong Kong (1%), Brunei (2%), Afganistan (9%), Congo (12%) și Kuwait (14%). Tot printre țările colorate în verde figurau state precum Rusia (18%), Bulgaria (26%), Luxemburg (27%), Iran (37%), Turcia (37%), Republica Moldova (40%) ori Cehia (44%).

Schimbările apărute până în octombrie

În octombrie 2021, datele de pe site-ul Fondului Monetar Internațional au fost actualizate. Schimbările apărute n-au fost de o prea mare anvergură. Lista celor mai mari trei datornici a rămas de exemplu neschimbată, chiar dacă procentele au mai scăzut: Japonia a ajuns la 256%, Sudan, la 209% și Grecia, la 206%.

În ceea ce privește situația din statele europene, trebuie precizat că puține dintre ele, precum Franța și Serbia, au rămas la același nivel. Dintre cele care au reușit să mai îndrepte un pic lucrurile până în octombrie s-au numărat Italia (154%), Portugalia (130%), Belgia (113), Austria (84%), Moldova (38%) și Bulgaria (25%). În schimb, în alte state europene, situația s-a înrăutățit, ca de exemplu în Spania (120%,), Germania (72%) și Marea Britanic (108%).

În cazul marilor puteri ale lumii, lucrurile se prezintă în felul următor: Statele Unite au rămas la 133%, iar China și Rusia au ajuns la procente mai mici (68%, respectiv 17%).

Unde se plasează România?

Și care e prognoza?

Dacă e să dăm crezare datelor prezentate în primăvara acestui an de HowMuch.net, România se situa la 53%, ea aflându-se în imediata vecinătate a norocoaselor “frunze” verzi, reprezentând statele al căror raport dintre PIB și datoria publică era de sub 49,9%. Iar potrivit datelor din octombrie apărute pe pagina de internet a Fondului Monetar Internațional, țara noastră a reușit între timp să reducă procentul la 51%.

Datele centralizate de Ministerul Finanțelor Publice sunt însă diferite, indicând că datoria noastră guvernamentală se află încă sub pragul de 50%, dar e în creștere. Mai precis, potrivit MFP, datoria guvernamentală a României a crescut de la 49,3% din PIB la finalul lunii iulie, la 49,7% la sfârșitul lunii august.

Situația țării noastre a fost comentată și de Comisia Europeană, care a notat în vară că datoria guvernamentală generală a României a cunoscut o tendință ascendentă în ultimii ani, crescând de la 35,3% din PIB la finalul anului 2019, la 47,3% din PIB în 2020. Ea a estimat că, dacă autoritățile nu vor lua grabnic măsurile care se impun, această tendință va continua, urmând ca datoria guvernamentală generală a României să crească până la 52,7% în 2022 și să se apropie de 60% din PIB în 2024.

Două mari necunoscute

Lista celor mai îndatorate țări prezentată din octombrie 2021 pe site-ul FMI cuprinde și circa 50 de state pentru care nu există date. Printre marii absenți ai listei se numără Libanul, a cărui datorie a crescut vertiginos în ultimii ani, ajungând la peste 170% din PIB, ceea ce ar putea să plaseze această țară greu încercată pe una dintre primele poziții în topul celor mai îndatorate state din lume.

O altă mare necunoscută care-și aruncă umbra asupra modului în care se va prezenta în perioada următoare clasamentul țărilor în funcție de datoriile guvernamentale e cea reprezentată de evoluția pandemiei. Să ne gândim numai la impactul imediat al știrii vizând apariția variantei Omicron, la modul în care a bulversat instantaneu piețele financiare și decidenții politici. În aceste circumstanțe e mai greu ca niciodată de prevăzut ce ne rezervă viitorul și cum ni se va înfățișa peste încă un an floarea cea roșie a datoriilor publice.

ALINA OLTEANU Revista Capital

Lasă un comentariu