CONFIRMAREA - ANOTIMP AL MATURITĂȚII CREȘTINE

Distribuie pe:

Motto: “Fiecare cultură (religie) este manifestarea originară și originală a indivizilor care o compun” (F. Braunstein)

“Confirmatio” este un eveniment religios în cadrul Bisericii Reformate. Mărturisesc că eram curioasă să aflu cum se desfășoară acest ritual religios, la care am fost invitată să particip, în orașul Luduș. Am fost martoră prima oară, în trecut doar am auzit despre el.

În ziua sărbătorii de Florii a maghiarilor are loc, în fiecare an, un eveniment tradițional, cu o vechime de peste 100 de ani, la noi în țară. Se știe că Biserica Reformată s-a desprins din cea catolică, după reforma Calvină din sec.16, devenind independentă.

Biserica Reformată din Luduș a fost înființată în 1883, păstrând planul inițial de biserică sală, având în spatele sălii, la intrare, o etajare din lemn, unde a fost instalată orga, ce datează din 1909. Preotul actual al bisericii, TIRMA LEVENTE, episcop reformat, instalat aici din 9 mai 1999, provenit dintr-o familie cu tradiție, este cunoscut prin capacitatea sa deosebită de a-și păstori credincioșii, într-o ordine și disciplină evidentă, fiind ascultat cu pioșenie în oficierea slujbei religioase și cuvântului de învățătură, rostit de la amvonul său.

CONFIRMATIO este un eveniment anual, la care participă fete și băieți la vârsta de 14 ani, tineri care ajung la o fază de cunoaștere a dogmei religioase. Copiii, care au crescut în spiritul credinței strămoșești de la botez, își exprimă conștient dorința de a fi urmașii lui CRISTOS învățând Biblia. Duminică, 10 aprilie, au fost prezenți opt băieți și cinci fete pentru confirmare, așezați separat, îmbrăcați într-o ținută de sărbătoare, băieții în costume închise la culoare, cu papion, iar fetele îmbrăcate elegant, complet în alb.

Biserica, cu o capacitate de peste 100 de locuri în bănci, era arhiplină, inclusiv la cele două balcoane, iar părinții sărbătoriților erau așezați în față, de-o parte și de alta. După slujba de pregătire a evenimentului, ținută în fața enoriașilor de către preotul LEVENTE, a venit rândul tinerilor, cărora le-au fost testate cunoștințele prin întrebări adresate personal. Toți au răspuns exemplar și fără echivoc la toate întrebările, aproximativ zece de fiecare. Apoi a venit următoarea etapă de împărtășanie, care s-a petrecut într-o așezare în cerc a băieților și fetelor. Preotul a fost ajutat de o tânără preoteasă, în acel moment și de alți membri ai bisericii. Celor confirmați li s-a oferit o diplomă “Certificat de confirmare”, alături de o Biblie (Noul Testament), ca dar din partea Bisericii. Sfatul final al preotului a fost: “Ori de câte ori vor avea probleme în viață, să deschidă Biblia, unde vor găsi răspuns pentru orice situație”. Apoi preotul a invitat enoriașii prezenți, care erau pregătiți pentru a primi împărtășania, participând aproape întreaga biserică. A urmat un cuvânt de mulțumire din partea preotului și, de asemenea, din partea unei fete confirmate, în numele celor 13, pentru grija cu care au fost pregătiți, în decurs de 2 ani, cu aceste cunoștințe religioase, necesare pentru tot restul vieții. Părinții, strânși în jurul propriilor copii confirmați, au avut bucuria de a se îmbrățișa, oferindu-le flori minunate și cadouri, felicitându-i. Nu au lipsit de la acest eveniment important fotoreporterii, care au imortalizat fiecare moment.

Mulțumesc pentru invitație dnei Ella Kovacs - cunoscuta sportivă mondială! Am fost plăcut impresionată de desfășurarea acestui ritual religios (deși nu cunoșteam limba), de toată atmosfera și ambianța creată în jurul unui original și frumos eveniment al Bisericii Reformate.

RODICA OLTEANU, artist plastic

Lasă un comentariu