VERNISAJ - METALOPLASTIE. TRADIȚIA REÎNVIATĂ A VECHILOR ORFEVRARI TRANSILVĂNENI - COLECȚIA IOAN ZIBILIANU

Distribuie pe:

La începutul acestei luni, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a organizat expoziția intitulată “Metaloplastie. Tradiția reînviată a vechilor orfevrari transilvăneni - Colecția Ioan Zibilianu”.

Artistul mureșean Ioan Zibilianu și-a perfecționat tehnica de lucru pe parcursul mai multor decenii de activitate, astfel încât operele sale fac trecerea de la meșteșug la artă și amintesc de capodoperele vechilor artizani transilvăneni, care au activat odinioară, în perioada medievală. Lucrările sale sunt inspirate din argintăria transilvăneană medievală a secolelor XIV-XV și, mai ales, din perioada de maximă înflorire a secolelor XVI-XVII, când meșteșugul argintăriei transilvane a dobândit titulatura de cea mai renumită din răsăritul Europei, iar Transilvania a devenit un veritabil centru de creație, recunoscut unanim la nivelul întregului continent european. În cadrul expoziției sunt prezentate mai multe lucrări de metaloplastie (potire, cupe, fructiere, pocale, talere/farfurii) realizate de maestrul Ioan Zibilianu, cu precădere în a doua parte a carierei sale profesionale, moment când artistul a ajuns la deplina maturitate artistică și stăpânirea desăvârșită a tehnicii de lucru.

În cadrul acestui meșteșug atât de rafinat și destinat mai ales elitelor, orașul Bistrița a jucat un rol major de primă importanță, meșterii aurari bistrițeni, alături de cei din Brașov, Sibiu și Cluj, fiind printre cei mai renumiți și apreciați meșteri orfevrari ai epocii, la care deseori apelau prin comenzi speciale domnitorii Moldovei și Țării Românești, dar și capete încoronate și aristocrația din diverse regate europene sau diferite parohii aparținând unor culte diferite.

Pentru vernisarea expoziției nu se putea găsi un loc mai potrivit decât frumosul imobil renascentist denumit Casa Argintarului, fosta casă a breslei aurarilor bistrițeni, situată foarte aproape de centrul orașului Bistrița, au precizat organizatorii manifestării.

Invitați la eveniment au fost Ilarie Gh. Opriș, membru fondator al Asociației Artiștilor Plastici Mureș și artistul Ioan Zibilianu. Curator expoziție este George Marinescu.

B.B. Foto: ILARIE GH. OPRIȘ

Lasă un comentariu