BULETIN DE AVERTIZARE

Distribuie pe:

Condițiile climatice sunt favorabile apariției și dezvoltării bolilor; Antracnoza frunzelor de cireș - Cocomyces hiemalis, Ciuruirea frunzelor - Coryneum beijerinckii, Monilioza - Monilinia laxa la culturile de cireș și vișin.

Pentru prevenire și combatere se recomandă executarea tratamentului II (T2) în faza de buton alb - până la începutul înfloritului, utilizând unul din produsele:

LUNA EXPERIENCE 400 SC-0,5 l/ha sau CUPROXAT FLOWABLE (Kupferol)-0,35% (3,5 l/ha în 100 l apă sau ORIUS 25 EW (Salvator 25 EW)- 0,075%-0,1% sau MERPAN 80 WDG (Captadin 80 WDG)-2,0 kg/ha în 100 l apă.

Pentru testele avertizate se pot utiliza și alte produse pentru protecția plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul României, recomandate în lista oficială PEST-EXPERT care poate fi accesat la adresa https://aloe.anfdf.ro (utilizator și parolă: guest, utilizând browserul internet explorer).

Dacă în perioada recomandată intervin condiții meteo nefavorabile pentru lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.

Pe lângă tratamentele chimice, pot fi utilizate și măsuri alternative de combatere: mecanice; fizice; biologice.

Metode durabile: biologice, fizice, mecanice și alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, dacă acestea asigură un control corespunzător al organismelor dăunătoare.

Respectați timpul de pauză al fiecărui produs pentru protecția plantelor utilizat!

Alte recomandări:

Verificați, cu mare atenție, recomandările cu privire la compatibilitatea produselor atunci când intenționați să aplicați amestecuri de produse de protecție a plantelor!

Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător!

Respectați cu strictețe normele de lucru cu produse pentru protecția plantelor, normele de protecție și securitatea muncii, de protecție a albinelor și a animalelor în conformitate cu: Legea nr. 383/2013 a apiculturii cu modificările și completările ulterioare și Ordinul nr. 127/1991 al ACA din România, Ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii și Alimentației, 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Administrație Locală și 1786/TB/ 1991 al Ministerului Transporturilor precum și cu Protocolul de colaborare nr. 328432/ 2015, încheiat cu ROMAPIS (privind implementarea legislației, în vederea protecției familiilor de albine impotriva intoxicației cu produse pentru protecția plantelor);

Respectați prevederile Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 297/ 2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranță a produselor de protecția plantelor.

Respectați obligațiile ce vă revin conform Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 352/ 636/ 54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările ulterioare.

Pentru protejarea familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu produse pentru protecția plantelor se vor respecta prevederile legale conform legislației în vigoare.

Recomandăm accesarea site web: www.madr.ro/norme-de-eco-conditionalitate-in-domeniul-fitosanitar.html

Șef serviciu dr. ing. Pogăcian Marian

Întocmit ing. Bologa Vasile

Lasă un comentariu