SPRIJIN MASIV ACORDAT LUI VIKTOR ORBÁN DE CĂTRE MAGHIARII DIN TRANSILVANIA

Distribuie pe:

Maghiarii din Transilvania și de peste hotarele Ungariei aprobă politicile naționale lansate de guvernul Ungariei în ultimul deceniu, lucru confirmat de voturile exprimate în străinătate, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR, cotidianului ungar Magyar Nemzet, citat de MTI.

Kelemen a precizat că numărul voturilor prin corespondență a crescut în Transilvania cu 24% față de alegerile de acum patru ani, la fel a crescut și numărul persoanelor care și-au exercitat dreptul de vot la consulate, interesul pentru alegerile din Ungaria fiind, potrivit liderului UDMR, “un semn bun”.

Sprijinul de aproape 94% acordat coaliției Fidesz-KDNP în străinătate confirmă faptul că maghiarii de peste graniță apreciază evoluția și schimbarea de paradigmă care a survenit în politicile naționale în ultimul deceniu, a detaliat Kelemen, precizând că se referă “la elemente care nu pot fi exprimate în bani, cum ar fi posibilitatea dublei cetățenii, sentimentul solidarității și al coeziunii, care au legătură cu sentimentele, se adresează inimii. Ele sunt probabil acele lucruri pe care opoziția maghiară nu le-a înțeles și nu le înțelege”.

În ce privește relațiile bilaterale româno-ungare, acestea vor cunoaște “un nou impuls”, după formarea noului executiv de la Budapesta. “Acest impuls este benefic pentru ambele părți în general, dar mai ales acum, dat fiind că în zona noastră se desfășoară un război și, în anii care vin, totul se va schimba în jurul nostru”, a spus președintele UDMR, notează sursa citată. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu