MODIFICĂRI IMPORTANTE LA LEGEA CADASTRULUI

Distribuie pe:

În calitate de coinițiator, am susținut în Comisia juridică și în plenul Camerei Deputaților un proiect de lege privind modificări semnificative la Legea cadastrului, pe care le-am propus în urma identificării unor probleme reale, din practică, cu care se confruntă atât cei care doresc să-și intabuleze proprietățile în intravilan sau extravilan, cât și toți cei implicați în intabularea terenurilor în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.

Astfel:

- Au fost reglementate cazurile în care se notează posesia în cartea funciară, inclusiv asupra imobilelor pentru care au fost emise doar procese-verbale de punere în posesie, ceea ce ajută la clarificarea situației juridice a imobilelor pentru cetățenii care folosesc și plătesc impozitele aferente terenurilor deținute, dar nu au reușit până în prezent să obțină acte de proprietate.

- Terenurile aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și curtea și grădina din jurul acestora, se înscriu în cartea funciară și se intabulează dreptul de proprietate asupra acestora în favoarea actualilor deținători ai construcțiilor, în baza certificatului prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol. Propunerea se concretizează într-un sprijin real în favoarea cetățenilor proprietari ai construcțiilor care au situația juridică neclară asupra terenului aferent acestora.

- A fost simplificată procedura de înscriere a construcțiilor în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică derulate în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.

- Programul Național de Cadastru și Carte Funciară se va derula până la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale din România.

- Pentru primăriile care demarează lucrări de cadastru sistematic sau planuri parcelare, cu finanțare din bugetul local, s-a statuat că pot beneficia de o co-finanțare din partea ANCPI, în limita sumelor prevăzute în contractele de servicii.

- S-a clarificat modalitatea de înscriere în cartea funciară a “Rezervei comisiei locale de fond funciar” care va face obiectul intabulării dreptului de proprietate în favoarea unității administrativ-teritoriale pentru diferența de teren care rămâne la dispoziția comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

- A fost detaliată procedura și operațiunile care pot fi efectuate după deschiderea noilor cărți funciare ca urmare a finalizării înregistrării sistematice, în situația în care s-au produs erori de înscriere. Acestea se vor efectua la cerere sau din oficiu, fără plata unui tarif. Această reglementare vine în sprijinul cetățenilor care solicită îndreptarea erorilor săvârșite în cadrul înregistrării sistematice.

- În vederea îndeplinirii obiectivelor Programului Național, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile subordonate acesteia pot angaja personal pe durată determinată, iar pentru cei angajați în cadrul Programului, până la data intrării în vigoare a acestei legi, se pot încheia acte adiționale de muncă pe durată nedeterminată, în condițiile Codului Muncii.

- Personalul de specialitate cadastru și carte funciară din cadrul oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară beneficiază de decontarea cheltuielilor cu asistența juridică pentru acțiunile în justiție cu privire la modul de exercitare a atribuțiilor de serviciu, în cazul în care se constată nevinovăția acestora.

Proiectul de Lege a fost adoptat ieri în Camera Deputaților, care este for decizional și urmează a fi transmis pentru promulgare.

Deputat DUMITRIȚA GLIGA, Președinte Interimar PSD Mureș

Lasă un comentariu