ANGIOGRAFIA PRIN COMPUTER TOMOGRAFIE, UN NOU SUCCES ÎN DIAGNOSTICUL BOLILOR CARDIACE

Distribuie pe:

Angiografia prin Computer Tomografie poate înlocui cateterismul cardiac în diagnosticul bolilor coronariene la pacientul cu durere toracică. Aceasta este concluzia unui studiu finanțat de Comisia Europeană, derulat în centrul universitar Târgu-Mureș alături de alte 30 de centre din 17 țări europene, și publicat recent în cea mai puternică revistă de specialitate medicală din lume.

Articolul care prezintă pe larg rezultatele acestui studiu a fost publicat anul acesta în prestigioasa revistă New England Journal of Medicine, revistă care este numărul 1 mondial în clasamentul revistelor medicale.

Printre autorii articolului se numără 5 medici din Târgu-Mureș, sub coordonarea Prof. dr. Theodora Benedek, Șefa Clinicii de Cardiologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, care a fost și coordonatorul tuturor centrelor Est Europene din acest studiu internațional.

Studiul a demonstrat că pacienții cu durere în piept ar trebui să beneficieze ca primă investigație de elecție de Angiografie CT. Aceasta este o manevră neinvazivă care poate furniza aceleași informații ca și cateterismul cardiac, fără a necesita însă internarea pacientului sau introducerea de catetere în arterele coronare. Costul unei investigații

Angio CT este cu mult redus față de costul unei spitalizări pentru coronarografie, ceea ce înseamnă un raport cost-eficiență în favoarea Angiografiei CT. Totodată, fiind

o manevră neinvazivă, nedureroasă și eficientă, este pe locul 1 în preferințele bolnavilor, care pot efectua această investigație în regim ambulator.

Centrul medical Târgu-Mureș a participat la acest proiect prin două centre: Centrul Medical Cardio Med și Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, care au înrolat peste 300 de pacienți, echipa celor două centre clasându-se pe primul loc în ceea ce privește raportul dintre calitatea și cantitatea datelor prelucrate. Conform celor descrise de Prof. Theodora Benedek, prin Angiografie CT se poate stabili dacă există sau nu îngustări ale arterelor coronariene, care ar predispune la declanșarea unui infarct miocardic. O examinare CT negativă înseamnă o probabilitate foarte mare de a nu avea episoade ischemice în următorii ani, în timp ce pacienții cu examinare CT pozitivă sunt îndrumați spre stentare. În cazul în care la examinarea Angio CT se identifică prezența unor plăci de colesterol, dar care nu sunt încă foarte mari, pacientul este îndrumat să urmeze tratament cu medicamente hipolipemiante, care încetinesc progresia acestor plăci.

Având în vedere avantajele indiscutabile oferite de către examinarea arterelor coronariene prin Angio CT, Societatea Europeană de Cardiologie a stabilit că această explorare reprezintă indicație de clasă I (cel mai puternic grad de indicație), ca prim pas în investigarea pacientului cu durere în piept.

Publicarea acestui studiu de referință în revista New England Journal of Medicine este o mare realizare a școlii de cardiologie din Târgu Mureș, care a demonstrat încă o dată puternica proiecție internațională a activității sale și alinierea constantă la standardele europene de profesionalism.

Lasă un comentariu