“DUELUL” DINTRE MACRON ȘI LE PEN, SUBIECTUL ZILEI ÎN PRESA FRANCEZĂ

Distribuie pe:

Titlurile din presa franceză se referă luni la “duelul” sau “confruntarea” din turul al doilea al alegerilor prezidențiale între președintele Emmanuel Macron, aflat la sfârșit de mandat, și contracandidata de extremă dreapta Marine Le Pen, consemnează AFP.

“Meci retur”, titrează Le Parisien/Aujourd'hui en France, adăugând, ca la evenimentele sportive, “avantaj Macron”.

“Meciul Macron-Le Pen, acest meci retur pe care se pare că francezii nu îl voiau, va avea totuși loc”, observă Alexis Brezet în Le Figaro.

Ziarele de dreapta își exprimă dezamăgirea. “De data aceasta, chiar e de temut”, titrează Liberation pe prima pagină, pe fond negru.

“Pas elle” (“Nu ea”), scrie mare L'Humanite, unde cele două litere “l” din “elle” sunt în formă de flăcări, ca în logo-ul Adunării Naționale, formațiunea condusă de Le Pen.

Alte publicații naționale și regionale anunță sobru rezultatul primului dur, desfășurat duminică. Nord Eclair titrează “Înfruntarea”, La Croix - “Confruntarea”, Sud Ouest - “Din nou față în față”.

Les Echos, L'Est Republicain, Le Figaro și Midi Libre folosesc, într-un fel sau altul, cuvântul “duel”. La Voix du Nord observă: “Același afiș, alt duel”. “Duel neschimbat într-un peisaj răscolit” este, însă, punctul de vedere din La Marseillaise.

Pe primele pagini, în aproape toate cazurile, apar fotografiile celor doi candidați clasați pe primele locuri în turul întâi și care vor participa la turul al doilea din 24 aprilie.

“Tot ei...”, nu își ascunde dezamăgirea Corse Matine, unde editorialiștii comentează deruta din rândul electoratului.

Sophie Leclanche scrie în La Montagne că “perturbarea și social-populismul se regăsesc față în față după un prim tur (aproape) decis dinainte și după o campanie apatică, dacă nu chiar mută. Ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic în ultimul mandat de cinci ani, marcat de evenimentele cele mai îngrijorătoare pe care le-a trăit țara în ultimele decenii”.

În La Croix, Jerome Chapuis observă că se confirmă “clivajul periculos instalat la ultimele alegeri prezidențiale”.

Are Marine Le Pen șanse să ajungă la Palatul Elysee? Politic, “problema pentru șeful statului, care a favorizat explozia peisajului politic, este de a ști pe cine să se sprijine în turul al doilea”, constată Hubert Coudurier în Le Telegramme. El apreciază că extremista de dreapta poate ajunge președintă dacă “nu ratează examenul oral pentru nota de trecere la dezbaterea între finaliști”.

În Courrier Picard, editorialistul David Guevart notează, sub titlul “Macron, la limită”, că actualul președinte “beneficiază de un talisman pentru imunitate: războiul din Ucraina l-ar fi împiedicat să participe la dezbateri, să își justifice bilanțul sau să prezinte un program. L-a folosit în turul întâi, nu va putea să facă uz de el în cel de-al doilea. Va trebui să urce în ring”. (AGERPRES)

Lasă un comentariu