JOSEPH PULITZER -175

Distribuie pe:

Toată lumea a auzit de premiile Pulitzer. Dar cine a fost Joseph Pulitzer? În urmă cu 175 de ani, pe 10 aprilie 1847, celebrul jurnalist de mai târziu s-a născut în Macău, oraș situat pe Mureș, aproape de granița Ungariei cu județul Timiș din România.

Educația sa s-a bazat pe lectură și, după ce familia Pulitzer s-a mutat la Budapesta, Joseph a urmat cursurile unei școli private. La 17 ani a fost declarat inapt pentru serviciul militar austriac, dar reușește să se înroleze în armata americană, chiar dacă nu știa limba engleză, iar în 1864 ajunge în SUA, la Boston. Învață singur limba, se înscrie la o serie de cursuri și, pentru a se susține, lucrează ca hamal și chelner. În 1867 obține cetățenia americană și își finalizează studiile în Drept.

Se angajează ca reporter la ziarul în limba germană “Westliche Post”, în Missouri, apoi devine corespondent la ziarul “New York Sun”. Își folosește toate economiile și cumpără, în 1878, cotidianul “St. Louis Evening Dispatch”, fuzionează în 1881 cu “Evening Post”, luând naștere ziarul “St. Louis Post-Dispatch”.

În 1883 cumpără și ziarul “New York World”, care era în pragul falimentului, și care, sub conducerea lui, devine unul dintre ziarele cele mai importante din țară, cu un tiraj de 600.000 de exemplare.

Pulitzer se remarcă în ziarele sale cu articole senzaționale despre corupția regimului și alte afaceri dubioase. Datorită credibilității și reputației, obține fondurile necesare pentru construirea soclului Statuii Libertății.

Din cauza stresului, în 1890, la vârsta de 43 de ani, ajunge aproape orb și cu multe probleme de sănătate cronice, totuși rezistă multor atacuri din partea clasei politice și a altor ziare corupte. Se remarcă în anii ce urmează printr-o tenacitate ieșită din comun în lupta pentru libertatea presei!

În 1892, Joseph Pulitzer donează aproape toți banii strânși în cariera sa pentru fondarea unei școli de jurnalistică, care n-a fost aprobată. El nu renunță și lasă prin testament suma de 2 milioane de dolari pentru fondarea unei școli de jurnalism - “School of Journalism” - și a unui premiu jurnalistic.

În anul 1912, la un an după moartea sa, a fost înființată Facultatea de jurnalistică “Columbia University” și, din anul 1917, a fost decernat, anual, Premiul Pulitzer, despre care am auzit cu toții.

Pagină realizată de MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu