GENEROZITATEA, SEMN DE INTELIGENȚĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Yale, citați de descopera.ro, susțin că persoanele generoase și altruiste au un coeficient de inteligență (IQ) mai ridicat decât egoiștii.

“În studiul nostru, am constatat că persoanele generoase sunt altruiste și uneori se refuză pe ele însele pentru ca alții să aibă mai mult. Deși generozitatea nu este un lucru pe care oamenii îl asociază de obicei cu inteligența (poate, chiar dimpotrivă), cercetările noastre psihologice arată clar o legătură.

Persoanele cu un IQ mai ridicat au, în general, resurse mai mari sau se pot aștepta să recupereze mai târziu ceea ce au dăruit. Concluziile vin în urma analizării a 96 de persoane care au jucat jocuri care presupuneau fie să doneze altora, fie să păstreze lucruri pentru ei.

Rezultatele au arătat că persoanele inteligente erau mai generoase cu ceilalți. În schimb, cei care păstrau mai mult pentru ei înșiși aveau tendința de a fi mai puțin inteligenți.

Și alte cercetări din ultimii ani au arătat că există o legătură directă între gradul de inteligență al unei persoane și capacitatea de a empatiza cu ceilalți, de a fi generos și receptiv la nevoile și sentimentele celor din jur.

Primul aspect asupra căruia atragem atenția este faptul că persoanele care sunt bune sunt cele capabile să se gândească și la cei din jur, nu numai la ele însele.

Empatia reprezintă, prin urmare, unul dintre semnele unui IQ ridicat. Practic, persoanele bune sunt cele care știu ce înseamnă sacrificiul personal, care aleg să își dedice timpul, efortul și banii pentru ca și ceilalți să aibă parte de lucruri bune, pentru ca lumea în ansamblul ei să devină un loc mai bun.

De cealaltă parte, persoanele care nu au un nivel ridicat al inteligenței sunt mai puțin tolerante față de ceilalți, mai egoiste. Un studiu canadian a ajuns la concluzia că persoanele rasiste sau cu tot felul de prejudecăți au un IQ mai scăzut decât al celor care sunt mai deschise în a-i accepta și pe cei care sunt diferiți”, explică oamenii de știință americani.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu