“FRATRE, FRATRE”... - “CĂMAȘA ȚI-E MAI APROAPE DE TRUP DECÂT HAINA”!?!

Distribuie pe:

O știre recentă din presa de peste Prut mi-a lăsat un gust amar. Se pare că, pentru a nu deranja Moscova, guvernul de la Chișinău a refuzat să vândă Ucrainei 6 avioane (unicele și... neoperabile deocamdată) aflate în dotare.

Jurnaliștii menționează faptul că, în primele zile ale invaziei ruse, Kievul a cerut guvernului de la Chișinău să-i vândă sau să transfere Ucrainei cele 6 Mig-uri 29, nefolosite, ale Forțelor Aeriene moldovene, cunoscând faptul că acestea vegetează de multă vreme la o bază din nordul țării. Potrivit datelor oficiale, toate sunt în stare de funcționare, deși se află într-o stare tehnică deplorabilă. Chiar dacă Guvernele de la Chișinău au încercat multă vreme să le vândă, ele ruginesc în continuare pe Aeroportul din Mărculești. Republica Moldova a avut 34 de Mig-uri 29, dar, în timp, a reușit să mai scape de ele, până au mai rămas doar cele 6 aeronave dorite de Ucraina, aflate în prezent în incapacitate de luptă. Ca fapt divers, conform principiului privitor la “facerea de bine”, ultima modernizare a Mig-urilor moldovene fusese efectuată, cu ani în urmă, tocmai... în Ucraina.

Jurnaliștii se întreabă dacă Maia Sandu se teme că Rusia va considera o încălcare a principiului neutralității Moldovei această vânzare a unor bunuri aflate în proprietatea ei. Dar..., de fapt, foarte recent, Republica Moldova a încetat practic să mai fie neutră în războiul ruso-ucrainean, luând altă măsură, care, cu siguranță, a iritat Moscova: interzicerea “simbolicii fasciste” (zic ei): Panglica portocalie a Ordinului “Sf. Gheorghe”, literele Z și V.

Mă străduiesc să găsesc circumstanțe atenuante acestei atitudini aparent paradoxale, prea puțin frățești, fiindcă, desigur, fiecare își apără țara, iar “cămașa ți-e mai aproape de trup decât haina”. Dar prietenia și frățietatea trebuiesc validate cu fapte, nu doar cu vorbe și cu zâmbete candide. Dacă Ucraina cade, nici Moldovei nu-i va fi bine, cu Armata a 14-a în spate, în Transnistria. Nu ne va fi prea bine nici nouă, românilor și, în general, nimănui. Eu așa cred. Frau Merkel încă nu s-a dezlipit de amintirile juneții și e mai apropiată de Putin decât de Macron, de exemplu...

Desigur, e bine că suntem în NATO și în UE, dar “până la Dumnezeu, te mănâncă sfinții”! Sper să nu avem prilejul de a constata, concret, cât ne-ar apăra, la o adică, scutul de la Deveselu, atât de vehement demonizat de țarul Putin și pentru care ne tot arată “pisica”! În fine...

Surse din presa ucraineană consideră că refuzul categoric din partea conducerii guvernului Republicii Moldova ar fi motivat de spaima acesteia de a “irita” Rusia o dată în plus.

Panglica/ lenta portocalie a Ordinului “Sf. Gheorghe” are o poveste care a învrăjbit lumea veteranilor din Al Doilea Război Mondial - unele țări o admit la paradele militare, altele nu. Am mai scris, cu ani în urmă, despre acest subiect, după părerea mea, absolut stupid. O decorație este răsplata unui merit, indiferent pe ce front lupți la un moment dat. Ce e bun pentru unii este rău pentru adversari. Lucrurile sunt destul de încurcate. Să vedem pentru ce se ceartă!

“Panglica Sfântului Gheorghe (în rusă Gheorghievskaia lenta) reprezintă un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică bicoloră negru-oranj, atașată la Ordinul Sfântului Gheorghe, Crucea Sfântului Gheorghe și Medalia Sfântului Gheorghe. Panglica își are originile în perioada Imperiului Rus, fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși pentru eroism și dăruire pe altarul patriei. În perioada sovietică, cele trei distincții au fost interzise de către autoritățile comuniste, întrucât ele ar fi reprezentat țarismul (!), astfel din 1917 până în 1992 panglica nu a fost utilizată pe aceste distincții. Totuși, a continuat să fie folosită pe distincțiile Sfântului Gheorghe în Armata Albă, în Corpul rus din cadrul Wehrmacht-ului și pe decorațiile sovietice Ordinul Gloriei și Medalia pentru victoria asupra Germaniei, fiind redenumită în «Panglica gărzii».

Statutul Ordinului înființat în 1769 prevedea următoarea descriere a panglicii: «Panglică de mătase în trei dungi negre și două galbene». În statutul din 1833, caracteristicile panglicii nu erau specificate, însă statutul din 1913 prevedea: «Panglică în trei dungi negre și două oranj, purtată peste umărul drept». În contextul controverselor referitoare la panglica Sfântului Gheorghe, în cultura populară ea a primit peiorativele “Panglica de Colorado”, “Panglica gândacului de Colorado”, în Rusia și Ucraina -acest calificativ fiindu-i acordat în premieră de către Aleksandr Nevzorov - jurnalist, publicist și politician rus, ex-deputat în Duma de Stat a Rusiei.

În 2005, la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, panglica Sfântului Gheorghe a fost instituită ca simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste (!), aceștia demarând de atunci o acțiune anuală de distribuire în rândul populației a panglicilor Sfântului Gheorghe.

În 2014, în Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol asociat separatiștilor pro-ruși (!), iar autoritățile ucrainene au decis să sărbătorească Ziua Victoriei de 9 Mai prin simbolul Macului Roșu, renunțând la panglică. De asemenea, și Belarusul a anunțat că va sărbători Ziua Victoriei fără panglica Sfântului Gheorghe. Iar în Rusia, liderul opoziției, Alexei Navalnîi, a declarat că “lumea ar trebui să sărbătorească «9 Mai» cu steaguri și coloristică roșie, și nu negru-oranj; iar panglica Sf. Gheorghe nu este altceva decât un rebranding introdus de Elțîn și Putin împotriva comuniștilor, pentru a elimina culoarea roșie, adevăratul simbol al victoriei împotriva fascismului și al sărbătorii de 9 Mai”.

Pe 16 mai 2017, panglica Sfântului Gheorghe a fost interzisă oficial în Ucraina, iar cei ce o produc sau promovează simbolul respectiv sunt pasibili de amendă sau arest temporar. Panglica a devenit simbol al “războiului și ocupației rusești în Ucraina.”

Joi, 14 aprilie 2022, Parlamentul de la Chișinău a votat, în lectură finală, un amendament la Codul Contravențional, prin care se interzic simbolurile agresiunii ruse în Ucraina - însemnele “V” și “Z”, precum și panglica negru-oranj “Sfântul Gheorghe”. Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a declarat că panglica Sf. Gheorghe nu este interzisă pe medaliile care au fost oferite până acum și cei care dețin astfel de distincții le vor putea purta în continuare. În opinia deputaților PAS, panglica bicoloră negru-oranj, precum și însemnele V și Z, sunt simboluri ale războiului dus de Federația Rusă în statul vecin. În aceste condiții, folosirea acestor simboluri în manifestările de la Chișinău ar fi o sfidare a ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina. În conformitate cu amendamentele votate la Codul Contravențional, propagarea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei va fi pedepsită cu amenzi.

Dacă faptele nu ar fi atât de cumplite, dacă nu ar fi atâta moarte și disperare în jurul nostru, s-ar părea că ... “țara piere și baba...” își pune panglici galbene de la 1769.

Doamne, ferește-ne pe toți de mai rău, căci se poate!

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu