SCRIITORUL MIRCEA DORIN ISTRATE – LA CEAS ANIVERSAR

Distribuie pe:

Despre Mircea Dorin Istrate nu poți vorbi fără a face referire la cărțile pe care le-a scris și la autorii pe care îi păstorește în calitate de Președinte al Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor din România. Indiferent că se prezintă în ipostaza de poet, de prozator, ca organizator de evenimente culturale, ori ca ctitor al proaspătului Cenaclu literar “Aurel Filimon”, dl. Istrate este în primul rând un om cu un suflet imens, în care încape un univers infinit de poezie și dragoste de neam.

Domnia sa are o inimă mare care bate pentru cultura română, pentru inegalabilul nostru Ardeal și pentru istoria acestui popor alături de care, poetul și profesorul Mircea Dorin Istrate, născut într-o zi de 17 aprilie 1945, la Adămuș (județul Mureș), simte, scrie, se roagă și cântă și iubește românește. Da, Mircea Dorin Istrate își iubește glia strămoșească, pe care o cântă în emoționantele sale poeme patriotice. Da, cu modestie și recunoștință, Mircea Dorin Istrate își iubește predecesorii, îi admiră cu mândrie și sinceritate pe marii oameni ai acestui popor. Din fântâna sufletului său a izvorât și se va ivi, mereu, o dragoste și un respect pentru Eminescu, pentru cultura și istoria României, pentru satul românesc, sentimente trainice și înălțătoare pe care le transpune în inegalabilele sale poezii din volumele de versuri.

“De-asta suntem azi aicea, ca-n aducere aminte

Să-nviem o amintire despre gura cea de rai

Și cât viața asta încă o să meargă înainte

Să nu trecem în uitare, dulcele picior de plai.”

(“Vaidacuta, rai lumesc”)

“Am satul, cu smerenia sa, în sânge”, mărturisește cu delicatețe poetul care a debutat târziu, în 2006, anul înființării Ligii Scriitorilor din România, dar care nu a încetat să scrie și să depene, an de an, din fuiorul talentului său remarcabil, valoroase poeme.

Poeziile domnului Istrate care au stat ascunse “într-o tainiță de gând”, cum spune, mereu, domnia sa, au fost incluse în 15 volume de versuri, au apărut în 14 reviste din țară și străinătate, 12 ziare și 22 de antologii. Pentru valoroasa operă literară și activitățile culturale pe care le-a organizat, scriitorul Mircea Dorin Istrate a obținut 73 de premii, dintre care merită să mă opresc la Premiul acordat la nivel național de Liga Scriitorilor din România, la secțiunea poezie (din 227 de candidați), în 2021, pentru volumul “Jertfelnicul Ardeal.” În prefața acestei antologii de poezie, premiată anul trecut, Mircea Dorin Istrate își exprimă speranța ca versurile incluse în volum să aducă cititorilor mângâiere sufletească și speranță : “Fie, dar, ca și prin poezia mea, eu, nimicul acestei lumi, să pot pune în inima domniilor voastre picurul ’cela de speranță și de curaj care vă lipsește în a schimba lumea, în a o face mai frumoasă și mai bună, așa cum ne-o dorim și așa cum o merităm după toate pătimirile și nevolniciile vremilor prin care am trecut până acum”.

Fie ca această speranță să încolțească nestingherită în sufletul poetului ce a ajuns la frumoasa și rodnica vârstă de 77 de ani și căruia îi doresc sănătate multă, putere de muncă și curaj pentru a depăși dificultățile vieții. Talentul literar să îi fie la fel de spornic și să se materializeze, ca și până acum, în cărți frumoase pe care oamenii să le citească și să nu le uite. Îi doresc, de asemenea, să pășească, mulți ani de aici înainte, pe cărarea activității literare, oferindu-ne scrieri originale prin intermediul cărora să ducă mai departe, fixând în veșnicie, valorile specifice meleagurilor românești și mureșene.

LILIANA MOLDOVAN

Lasă un comentariu