PESTE DOUĂ MILIOANE DE EURO PENTRU DEZVOLTAREA ȘI PROMOVAREA TURISTICĂ A PARCULUI ARHEOLOGIC DE LA CĂLUGĂRENI

Distribuie pe:

Consiliul Județean Mureș a câștigat un proiect în valoare de 2,1 milioane de euro prin programul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru dezvoltarea și promovarea Parcului Arheologic de la Călugăreni, din cadrul Muzeului Județean Mureș, informează reprezentanții instituției.

În cadrul concursului anunțat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Castrul roman de la Călugăreni a fost selectat în lista obiectivelor care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul “Traseului castrelor romane” - în vederea restaurării și promovării atracțiilor turistice. Traseul castrului roman este unul din cele 12 rute turistice/culturale cuprinse în cadrul Componentei “Turism și Cultură din PNRR”, iar scopul principal al acestei finanțări este dezvol-tarea potențialului turistic al Parcului arheologic de la Călugăreni.

În cadrul proiectului, al cărui termen de realizare este anul 2026, vor fi realizate două clădiri noi, respectiv un centru pentru vizitatori și un centru de cercetare, ambele fiind amplasate în două șure tradiționale reconstruite, specifice patrimoniului vernacular.

În primul centru vor fi amenajate o sală de pedagogie muzeală, un magazin de suveniruri și casă de bilete, precum și o colecție cu artefacte descoperite în cursul săpăturilor arheologice de la Călugăreni. Se va amenaja, de asemenea, o expoziție cu reprezentarea căilor de acces și a mijloacelor de transport din Imperiul Roman. Spațiul de vizitare va avea și rolul de clădire de protecție și prezentare al elementelor defensive ale castrului.

Al doilea centru, cel de cercetare, va cuprinde o sală de workshop, un laborator de arheologie experimentală care va fi folosit și ca spațiu pentru restaurarea primară a obiectelor. La etaj vor fi amplasate birouri și camere de oaspeți. În curte vor fi amenajate o grădină experimentală și locuri de parcare, iar într-un spațiu deja existent, vor fi amplasate grupurile sanitare pentru vizitatori.

În spatele celor 2 centre a fost localizat turnul de N-E al castrului roman, urmând să fie marcat cu o reconstrucție volumetrică din lemn, marcându-se totodată și linia zidului defensiv al castrului. Turnul a fost evaluat în 2020 de către echipa formată din arheologii Centrului de Cercetare a Limesului Roman și partenerii din mediul universitar, coordonați de Szilamér Péter PÁNCZÉL. Turnul va servi ca spațiu expozițional și ca un punct de belvedere pentru întregul castru roman.

“Având în vedere că situl roman de la Călugăreni se află pe lista indicativă a Guvernului României pentru a fi inclus în UNESCO, ruinele trebuie să își păstreze autenticitatea și integritatea. Drept urmare, toate intervențiile trebuiesc proiectate și executate cu mare grijă - lucrările de restaurare trebuie să fie reversibile. În prezent, pentru săpăturile în curs de desfășurare, publicul larg are posibilitatea să viziteze structurile descoperite doar la Festivalul Roman de la Călugăreni, ajuns anul acesta la cea de-a X-a ediție și va avea loc sâmbătă, 6 august 2022.” - a declarat Koppány Bulcsú ÖTVÖS, directorul Muzeului Județean Mureș. (sursa - muzeulmures.ro)

Parcul Arheologic de la Călugăreni înregistrează un număr de aproximativ 5.000 de vizitatori anual, iar prin realizarea acestui proiect se are în vedere atragerea unui număr cât mai mare de turiști din totalul celor peste 700.000 care vizitează, anual, Sovata - ca punct turistic de referință al județului.

Prin planul de promovare turistică căștigat și prin planificarea proiectelor Consiliului Județean Mureș, se preconizează și realizarea unei rute pentru biciclete pe traseul căii ferate înguste scoase din uz.

Lasă un comentariu