ROMÂNIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA, ÎMPREUNĂ LA FESTIVALUL CĂRȚII DE LA PARIS

Distribuie pe:

Un program de evenimente cu 27 de invitați din România și Republica Moldova și un stand cu titluri reprezentative din producția editorială recentă vor fi consacrate literaturii române la Festivalul Cărții de la Paris, desfășurat în perioada 22-24 aprilie, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Seria de evenimente de la standul României va fi deschisă vineri, cu un matineu de poezie la care vor lua parte Radu Bata, Linda Maria Baros, Emilian Galaicu-Păun, Jean Poncet (traducător) și Cristina Hermeziu (moderatoare).

Va urma, în aceeași zi, o masă rotundă despre traducere în viața unei opere literare, moderată de scriitoarea Iulia Badea Gueritee, care îi va reuni pe traducătorii Jean-Louis Courriol, Laure Hinckel, Jean Poncet și Emilian Galaicu-Păun.

Sâmbătă, standul României va găzdui o întâlnire cu dramaturgul Matei Vișniec, care li se va alătura apoi romancierilor Florina Ilis și Oleg Serebrian la masa rotundă, cu tema “Rolul scriitorului în cetate: adevăr și propagandă”, moderată de Hubert Artus, la Cafe Raconter (Grand Palais Ephemere).

“Ce mai rămâne din iubirile noastre? Vestigii arheologice ale sentimentului erotic” este genericul sub care Cătălin Pavel, scriitor și arheolog, va discuta despre cartea sa cea mai recentă, “Archeologie de l'amour. De Neandertal au Taj Mahal” (l'Aube, 2022), cu Anca Dan, istoric și arheolog, și Jean-Louis Courriol, traducătorul lucrării. Întâlnirea va fi moderată de Aurelie Julia, jurnalistă la Revue de Deux Mondes.

Duminică, scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu și Laura Grunberg, co-autoare, alături de Iulia Iordan și Cristina Andone, ale volumului “Les Desobeissantes/ Nesupusele” (traducere: Sidonie Mezaize-Milon și Oana Calen - Belleville editions 2021), vor discuta despre “Libertatea interioară, un act de curaj”.

Moderatoarea întâlnirii va fi Florica Courriol. Următoarea întâlnire din program va fi polono-română: scriitoarele Martyna Bunda, Barbara Klicka, Florina Ilis și Alina Nelega vor vorbi despre “Imagine și răsfrângerea ei în oglindă”, într-un dialog moderat de Laura Grunberg.

Programul include două evenimente dedicate benzii desenate: un atelier de desene și de ilustrații pentru copii cu vârste începând de la 8 ani, propus de Ileana Surducan și “România uimitoare. Prezentare a noii BD franco-române”, o întâlnire cu Patrice Reytier, Romain Dutter, Julien Bouquet și Ileana Surducan, moderată de Mircea Arapu.

Dumitru Crudu și Alina Nelega, autori traduși în 2021 în Franța, vor fi protagoniștii dezbaterii “A scrie istoria? Romancierii și întâlnirea lor cu realitatea”, moderată de traducătoarea Florica Courriol.

Standul României va găzdui, de asemenea, sesiuni de autografe la care vor fi prezenți Radu Bata, Jean Poncet, Linda Maria Baros, Emilian Galaicu-Păun, David Chapon, Matei Vișniec, Oleg Serebrian, Florina Ilis, Georges Banu, Cătălin Pavel, Gabriel Badea-Păun, Dumitru Crudu, Alina Nelega.

Participarea României la Festival du Livre este organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii din România și cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, cu sprijinul Ambasadei României și al Ambasadei Republicii Moldova, de la Paris.

Intrarea în Grand Palais Ephemere este gratuită, în urma rezervării pe site-ul oficial al Festivalului. (AGERPRES)

Lasă un comentariu