SĂRBĂTOARE DE SUFLET CREȘTINESC DE FLORII, LA... SĂRMAȘU

Distribuie pe:

Motto: “Duminica la Florii / Stă Măicuța lângă Fiu. // Spune, Fiule iubit / Pentru ce ești necăjit? // Că de patruzeci de zile / Mi-ai fript inima, copile. // N-ai băut nici n-ai mâncat / Numa-n rugăciune-ai stat”.

Versuri interpretate de Veta Biriș           

În data de 17 aprilie, anul Domnului 2022, în Duminica Floriilor din duminica a 6-a din Sfântul și marele Post al Păresimilor, în orașul Sărmașu, a avut loc la Casa de Cultură un eveniment cultural-religios cu denumirea “DIN SUFLET DE CREȘTIN”. Centru acestui program s-a axat, de fapt, pe Săptămâna Mare și Marele Praznic al Învierii Domnului Hristos, conținând un program de pricesne tradiționale specific zonei noastre transilvane.

Acest eveniment deosebit a fost organizat de Primăria orașului Sărmașu, alături de Biserica Ortodoxă Sărmașu în parteneriat cu C.J.C.T.E.A. Mureș - Școala de Arte Tg. Mureș, avându-l moderator pe domnul Iulian Praja, director-manager al C.J.C.T.E.A. Mureș. Pentru a respecta însă adevărul, trebuie să recunoaștem că sufletul și inițiatorul acestui program a fost gândit și dus la îndeplinire de doamna Burian Dinuca, directoarea Bibliotecii “Liviu Rusu”.

Domnul primar, inginer VALER BOTEZAN, a luat cuvântul de deschidere, urând tuturor celor prezenți un “Bun venit” și felicitându-i, atât pe cei locali, cât și pe distinșii oaspeți de pe meleagurile mureșene. Domnia sa, creștin practicant, a prezentat importanța unui astfel de moment în preajma marelui eveniment pascal, dar și necesitatea lui în această perioadă “post-covid” și în special datorată războiului din vecinătatea țării noastre. Pacea în Dumnezeu este atât de necesară în aceste momente cruciale, dar ea nu se poate realiza decât de către noi, oamenii. La aceste cuvinte ziditoare ale edilului sărmășan, îmi permit să vă prezint un aspect mai puțin găsit în primăriile noastre: La intrarea în sala de audiență cu publicul a domnului primar, mutată la parter pentru a ajuta pe cei bătrâni și bolnavi, scrie: “NIHIL SINE DEO”-”NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU”, ceea ce spune totul.

Părintele paroh, prof. drd. CAMARĂ DANIEL, în cuvântul sfinției sale a prezentat importanța Postului Mare în familiile de creștini în acestă perioadă atât de tulbure care zguduie întreaga planetă. Hristos-Domnul, care a spus: “Pace vouă”, “Să vă iubiți unii pre alții”, “Pacea Mea am adus vouă, pacea Mea las vouă”, constituie prin cuvântul Său un mesaj salvator al acestui prezent: “FĂRĂ DE MINE NU PUTEȚI FACE NIMIC”. A îndemnat pe cei prezenți la unitate, dragoste și iertare, condiții fără de care Postul Mare și Învierea Domnului Hristos ar fi o simplă amăgire.

În interiorul Casei de Cultură a fost organizată o “Expoziție de icoane” prin aportul cursanților secției de iconografie din cadrul Școlii Populare de Arte Mureș, coordonator fiind profesorul Călin Bogătean. Lucrările expuse aparțin următorilor pictori iconari: Elena Costinaș, Petruț Chirtes, Fironica Moldovan, Kulcsar Maria Handria, Sergiu Mihai și Sidonia Gabor.

Programul a continuat cu un recital de poezie religioasă susținut de: Stupariu Irina Crina, mezina Maria-Damiana Mureșan, Maria Vărzar, Georgiana Deac, Delia Lumperdean, Olivia Cenan, Coroian Onacă Amelia, Rusu Suciu Gabriela, Giulia Donya Dascăl (toți din cadrul grupului tradițional “Graiul Câmpiei”). Corul Bisericii Ortodoxe Române Sărmașu a susținut un recital de pricesne autohtone, emoționând întreaga asistență. Solista corului bisericesc, Cadar Lenuța, prin frumoasa priceasnă ne-a impresionat până la lacrimi.

Invitate speciale au fost “doamnele cântecului transilvan”: Mărioara Precup Stoica, Moldovan Maria, Moldovan Ileana și Leontina Pop, care au susținut un program de pricesne adecvat momentului religios, dar și celui liturgic creștin ortodox. Prestația a fost una pe măsura domniilor lor, care ne-au bucurat, de atâtea ori, sufletele noastre românești, de multe ori atât de “obidite” de apăsarea timpului trecut. Prin darul și talanții primiți de la Dumnezeu, dânsele nu fac altceva decât să împlinească cuvintele Sfintei Scripturi: “Cânta-voi Domnului în viața mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi”. În aceste vremuri de restriște, cântecele frățiilor voastre sunt un balsam și medicament sufletesc, iar Dumnezeu, la Judecata de Apoi, nu va trece neobservată strădania depusă pentru binele neamului românesc.

Tot programul cultural religios a fost televizat de TV AS Târnăveni, iar fotografiile au fost realizate de Sergiu Mihai. Domnul primar, inginer BOTEZAN VALER, în încheiere a mulțumit tuturor pentru prezență și reușita acestei zile atât de frumoase, care a constituit un urcuș spre Golgota, făcând un popas în Ierusalim, unde Iisus a fost întâmpinat cu “FLORI DE FINIC” și cuvintele: “OSANA,OSANA, BINE ESTE CUVÂNTAT CEL CE VINE ÎNTRU NUMELE DOMNULUI”, iar Domnul Hristos parcă ar fi spus: “Să vă iubiți, să vă iertați, să nu vă judecați, trăiți în pace, trăiți în lumină ca să fiți fiii Luminii și fără de Mine nu puteți face nimic”.

Îndrăgita artistă Anastasia Lazariuc, din lacrima Moldovei noastre, cum ar fi spus patriotul mureșean Lazăr Lădariu, ni se alătură și domnia sa, spunându-ne în cântec de Florii: “Iată zile-ncălzitoare / După aspre vijelii! / Vin Floriile cu soare / Și soarele cu Florii. // Lumea-i toată-n sărbătoare / Ceru-i plin de ciocârlii”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu