INTERVENȚIE COMPLEXĂ DE RECONSTRUCȚIE DE LIMBĂ ȘI PLANȘEU BUCAL, LA SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

O echipă medicală multidisciplinară a realizat, în data de 8 aprilie, prima intervenție de reconstrucție de limbă și planșeu bucal cu lambou radial liber vascularizat, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, unui pacient de 44 de ani, care suferea de tumoră malignă pelvilinguală.

Intervenția chirurgicală extrem de complexă a durat aproximativ 11 ore și a constat în excizia radicală a tumorii de limbă și planșeu bucal. Din cauza dimensiunii crescute a tumorii, defectul postoperator fiind extins, cu lipsa jumătății de limbă și planșeu bucal, a fost necesară reconstrucția ulterioară a acesteia. Intervenția s-a continuat cu îndepărtarea nodulilor limfatici de pe gât, cu potențial crescut de prezența metastazelor tumorale situate la acest nivel. Pentru închiderea defectului postexcizional endooral, care la acest moment comunică cu regiunile cervicale, s-a optat pentru utilizarea unui lambou de piele cu vascularizație proprie. Lamboul a fost colectat de la nivelul antebrațului, împreună cu artera și vena. Ulterior, lamboul a fost transferat la nivelul cavității bucale. Pentru conectarea lamboului la rețeaua vasculară a gâtului a fost necesară sutura vaselor lamboului.

“Operația menționată oferă multe avantaje, cum ar fi creșterea radicalității chirurgicale, în ceea ce privește rezecția tumorii endoorale, restabilirea precoce a alimentației perorale, a fonației și, astfel, a integrării sociale, precum și defect minim la nivelului zonei donatoare”, a explicat dr. SZÁVA Dániel, medic specialist chirurg OMF, coordonatorul echipei care a realizat intervenția.

Evoluția pacientului a fost simplă, fără complicații, fiind externat vindecat chirurgical, cu reluarea conduitei de viață normală.

Intervenția s-a desfășurat în Blocul operator al Secției Clinice Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, iar echipa medicală multidisciplinară a fost formată din (în ordine alfabetică): dr. Bögözi Bálint (medic specialist chirurgie OMF), Czirjék Silvia (asistent medical), dr. Fábián Zoltán (medic specialist chirurgie OMF), dr. Guzun Sergiu (medic rezident chirurgie OMF), Rogozan Aurica (asistent medical), Schiller Andrea (asistent medical), dr. Sebestyén Adorján (medic primar ATI), dr. Șuta Călin (medic rezident chirurgie plastică), dr. Száva Dániel (medic specialist chirurgie OMF), dr. Szilveszter Mónika (medic primar chirurgie plastică) și dr. Toma Lucian (medic primar chirurgie vasculară).

Biroul de presă

Lasă un comentariu