KIEVUL ANUNȚĂ UN ACORD CONVENIT CU RUSIA PRIVIND ORGANIZAREA UNUI CORIDOR DE EVACUARE A CIVILILOR DIN MARIUPOL

Distribuie pe:

“Am reușit să ajungem la un acord preliminar (cu Rusia) asupra unui coridor umanitar pentru femei, copii și persoanele în vârstă”, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk pe Telegram.

Culoarul este stabilit spre orașul ucrainean Zaporojie (sud).

“Ținând cont de situația catastrofală din Mariupol, astăzi ne concentrăm eforturile în această direcție', a subliniat oficialitatea ucraineană.

Niciun coridor de evacuare nu a mai fost organizat în Ucraina de sâmbăta trecută, în lipsa unui acord cu Rusia, care și-a intensificat în ultimele zile loviturile în estul teritoriului ucrainean.

În ultimele trei zile, nu a fost deschis niciun coridor umanitar nici la Mariupol, nici în alte părți din estul Ucrainei din cauza lipsei garanțiilor de securitate, a specificat vicepremierul ucrainean.

Rusia a dat ieri un nou ultimatum forțelor ucrainene baricadate în combinatul siderurgic Azovstali - ultimul punct de rezistență ucraineană în Mariupol - pentru a depune armele și a se preda, după ce un precedent termen a expirat marți fără însă ca vreunul dintre combatanți să se fi predat.

Se estimează că în tunelurile oțelăriei, care a fost puternic bombardată cu o zi în urmă, s-ar mai afla între 2.000 și 2.500 de militari ucraineni, precum și circa 1.000 de civili, între care copii și femei.

Surse de la primăria din Mariupol au calculat că în orașul-port de la Marea Azov, cu un milion de locuitori înainte de război, ar mai fi rămas în jur de 100.000 de oameni.

În total, 300.000 de ucraineni au fost evacuați prin aceste coridoare umanitare de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, potrivit cifrelor comunicate marți de Irina Vereșciuk, ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate.

“De la începutul războiului, guvernul ucrainean a propus deschiderea a peste 340 de coridoare umanitare. Ocupanții (ruși) au acceptat în jur de 300 și de fapt 176 au funcționat în mod real”, a precizat Vereșciuk, care a acuzat partea rusă de încălcarea încetării focului și de blocarea în repetate rânduri a autocarelor de evacuare, ceea ce Moscova respinge, ca de obicei. (Agerpres)

Lasă un comentariu