DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ TÂRGU-MUREȘ: “SPRIJINIM ÎN CONTINUARE COPIII ȘI FAMILIILE REFUGIATE CARE SOSESC DIN UCRAINA ÎN TÂRGU-MUREȘ!”

Distribuie pe:

Începând din martie și până în prezent, în spațiile puse la dispoziție de către Primăria municipiului Târgu-Mureș: Hotel Tineret și Casa de Oaspeți, au beneficiat de servicii de cazare 295 de refugiați (copii și adulți), cu o medie zilnică de 65 de persoane, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS), prin intermediul căreia persoanelor respective le-a fost asigurată masa de prânz în regim catering. De asemenea, prin grija organizației Crucea Roșie Română - Filiala Mureș, refugiații au beneficiat de micul-dejun, iar prin inițiativa Ligii Studenților Târgu-Mureș, Asociația Facem, Cercetașii României, filiala Târgu-Mureș și LADO Cluj, precum și a multor oameni cu suflet care au dorit să se implice, s-a asigurat și cina acestor persoane.

Totodată, într-un demers comun al instituțiilor publice responsabile, al organizațiilor neguvernamentale partenere și al voluntarilor, persoanele refugiate au beneficiat gratuit de servicii de asistență socială, întocmire de acte pentru protecție temporară, servicii educaționale pentru copii și de angajare pentru adulți, servicii de asistență medicală, precum și consiliere psihologică, iar acolo unde se impunea, au fost căutate soluții de cazare mai potrivite decât cele oferite inițial, detaliază reprezentanții DAS.

“Târgumureșenii, persoane fizice, care găzduiesc cetățeni proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pot beneficia de decontarea cheltuielilor pentru cazare în sumă de 50 de lei/zi/refugiat și 20 de lei/zi/persoană pentru hrană. Până acum, la nivelul Direcției de Asistență Socială Târgu-Mureș, un număr de 13 cereri de decontare a hranei pentru luna martie, aferente găzduirii a 44 de refugiați din Ucraina, au fost verificate pe teren. Decontarea acestor cheltuieli are loc din bugetul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Mureș”, se precizează în comunicatul dat publicității.

Reamintim că din rândul grupurilor de refugiați ajunși în Târgu-Mureș, unii au fost cazați în spații puse la dispoziție de persoane fizice și juridice de pe raza orașului.

DAS Târgu-Mureș mulțumește tuturor celor care dau o mână de ajutor în gestionarea acestei situații: “Războiul din Ucraina a dus la o criză umanitară nemaiîntâlnită pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial”încoace, un număr foarte mare de persoane fiind nevoite să își părăsească țara, lăsând în urmă agoniseala de o viață și oamenii dragi. Ca și în perioada pandemiei COVID - 19, Direcția de Asistență Socială Târgu-Mureș este aproape de comunitate, de oameni, sprijinind acolo unde nevoia o impune. Mulțumim tuturor celor care au ajutat și ajută în continuare!”

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu