UE NU RĂMÂNE FĂRĂ MÂNCARE, CHIAR DACĂ SCUMPIRILE SUNT ACCELERATE

Distribuie pe:

În vreme ce alimentele se scumpesc, UE se străduiește să-și asigure provizii în Europa și la nivel mondial. Dar insecuritatea alimentară nu este o amenințare imediată.

În timp ce războiul din Ucraina continuă, gospodării din întreaga lume îi resimt văpaia prin creșterea prețului unor alimente de bază cum ar fi făina, uleiurile vegetale și zahărul.

Regiunea Mării Negre este un grânar global. Rusia și Ucraina asigurau 29 la sută din exporturile mondiale de grâu, 19 la sută din cele de mălai și 78% din exporturile de ulei de floarea-soarelui.

Acum războiul a întrerupt producția de alimente și a determinat în continuare o creștere a prețurilor. Rusia a interzis parțial exporturile de cereale, iar recolta din Ucraina este incertă.

Organizația ONU pentru alimente și agricultură (FAO) a evidențiat că indexul global al prețului alimentelor a sărit în martie anul acesta la cel mai înalt nivel de la înființarea sa, în anul 1990.

În interiorul UE, prețul alimentelor, alcoolului și tutunului a crescut în februarie cu 4,1 la sută, după o creștere cu 3,5 la sută înregistrată în ianuarie.

“Este important să ne amintim că amenințarea reală la adresa securității alimentare există în țările sărace, mai ales în cele foarte dependente de exporturile din Ucraina, cum ar fi Orientul Mijlociu și nordul Africii”, a explicat Ariel Brunner, expert agronom în cadrul BirdLife Europe and Central Asia, o organizație consacrată conservării naturii.

“În Europa este mai degrabă o chestiune ce ține de inflație”, a subliniat el pentru DW.

“Probabil că va exista o penurie de cereale, de ulei din floarea-sorelui și câteva alte produse. Dar este important să înțelegem că această penurie se referă la viitorul imediat”, a adăugat el.

Comerțul agro-alimentar al UE cu Rusia și Ucraina

UE a fost un partener comercial central al Rusiei și Ucrainei în privința unor produse agro-alimentare.

Potrivit unui raport al Parlamentului European, înaintea începerii războiului, UE a vândut 3,7 la sută din totalul producției sale agro-alimentare în Federația Rusă, importând din Rusia 1,4 la sută din necesarul său. În timp ce exporturile agro-alimentare europene includeau boabe de soia, cacao, semințe de oleaginoase și miere, importurile din Rusia includeau semințe oleaginoase, grâu, ingrediente alimentare și îngrășăminte pentru agricultură.

În același timp, Ucraina exporta 36 la sută din producția sa de cereale în UE și 16 la sută din producția sa de semințe oleaginoase. La rândul ei, UE a exportat în Ucraina, în 2021, produse agro-alimentare în valoare de peste 3 miliarde de euro.

Dar, potrivit Comisiei Europene, blocul comunitar poate cu ușurință gestiona instabilitatea cauzată de războiul din Ucraina.

“UE este în mare parte autarhică în privința alimentelor, având un surplus agro-alimentar masiv, iar piața comună europeană își va dovedi din nou abilitatea de a absorbi șocurile”, se arată într-o luare de poziție a Comisiei, care a publicat un raport la începutul lunii aprilie, incluzând măsuri de ajutorare a fermierilor din UE pentru stimularea producției interne de cereale, inclusiv grâu și mălai, și de semințe oleaginoase.

Sommer Ackerman, o tânără fermieră și activistă de mediu, stabilită în Finlanda, a declarat pentru DW că UE nu trebuie să se teamă de o penurie alimentară provocată de război.

“UE este un exportator net de produse agro-alimentare. Totuși, atacul lui Putin asupra Ucrainei a produs scumpirea prețurilor de producție a alimentelor. Aceasta include și prețul energiei, carburanților, de care este nevoie pentru producția și exportul alimentelor și produselor agricole”, a explicat ea.

Comisia avertizase deja că majorarea prețurilor de producție va produce în continuare o scumpire a alimentelor, afectând mai ales categoriile defavorizate din UE.

Ackerman a subliniat că mai ales securitatea alimentară din afara UE a fost afectată. “Există câteva țări din nordul Africii care depind foarte mult de importurile din Rusia și Ucraina pentru securitatea lor alimentară. De aceea, UE trebuie să redirecționeze provizii de hrană și către acele țări”, a solicitat ea.

Semnal de alarmă pentru fermieri?

Războiul din Ucraina a produs și o scumpire masivă a îngrășămintelor, cu impact direct asupra prețului alimentelor, care îi îngrijorează pe fermierii din numeroase țări europene.

Fermieri din Grecia și Franța au ieșit deja să protesteze, cerând UE sprijin prin plafonarea prețurilor fertilizatorilor, fiindcă acestea vor avea un impact puternic asupra producției de alimente.

În timp ce Comsia Europeană a anunțat că fermierii vor primi subvenții mai ridicate din partea UE, pentru a putea face față creșterii prețului carburanților și fertilizatorilor, Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca, grupul de lobby al fermierilor europeni, a declarat pentru DW: “Am constatat toate aceste scumpiri deja înainte de izbucnirea războiului. A existat deja de pe atunci o uriașă creștere a prețurilor la îngrășăminte, energie și a mâinii de lucru.”

El a adăugat că aceste “scumpiri adiționale au fost foarte greu de explicat celuilalt segment al lanțului valoric: industria prelucrătoare și comercianții.”

Ariel Brunner a evidențiat că, în timp ce e clar că agricultorii se confruntă cu mari dificultăți, războiul a evidențiat și carențele sistemului agricol actual al UE.

“Marea dependență de carburanții fosili devine o problemă evidentă și unii agricultori încep să-și dea seama că ar fi bine să-și reducă dependența de fertilizatori artificiali pe bază de nitrogen, că ar fi bine să adopte practici agro-ecologice. Criza demonstrează, de asemenea, vulnerabilitatea hiper-specializării fiindcă foarte mulți fermieri au trecut de la culturi mixte la cultivarea unui singur tip de produs”, a explicat el pentru DW.

Pregătită pentru criză

Dat fiind că securitatea alimentară nu-i este periclitată, UE este preocupată să ajute la depășirea unor penurii alimentare departe de granițele sale proprii.

Comisarul european pentru Managementul Crizelor, Janez Lenarcic, a declarat: “Scumpirea alimentelor îi pune pe oamenii cei mai vulnerabili de peste tot într-o situație și mai precară. Invazia Rusiei în Ucraina mărește presiunile asupra sistemelor alimentare și amenință cu foametea milioane de oameni din întreaga lume. Ne aflăm la un punct de cotitură și este nevoie de acțiuni urgente”.

Săptămâna trecută, membri ai Parlamentului European au cerut UE să-și majoreze producția internă și să ajute țări din afara Europei care se confruntă cu o penurie alimentară din cauza războiului.

(Sursa Deutsche Welle)

Lasă un comentariu