OMENIREA SE CONFRUNTĂ CU O “SPIRALĂ DE AUTODISTRUGERE”: AVEM DEJA 500 DE DEZASTRE NATURALE PE AN ȘI NUMĂRUL TOT CREȘTE (RAPORT ONU)

Distribuie pe:

Acțiunea omului asupra climei contribuie la un număr din ce în ce mai mare de dezastre la nivel mondial, a avertizat, marți, Organizația Națiunilor Unite (ONU), care a făcut apel la stoparea acestei “spirale de autodistrugere” cu care se confruntă omenirea. Potrivit raportului, între 350 și 500 de dezastre la scară medie și mare au avut loc în fiecare an, în cursul ultimelor două decenii. Costul acestora s-a ridicat, în medie, la aproximativ 170 de miliarde de dolari pe an în decursul ultimului deceniu.

Episoade de secetă, temperaturi extreme, inundații… Numărul dezastrelor este de așteptat să crească la 560 pe an - sau 1,5 pe zi - până în 2030 (comparativ cu 400 în 2015), punând în pericol milioane de vieți.

“Lumea trebuie să facă mai multe pentru a integra riscul de dezastru în modul nostru de a trăi, de a construi și de a investi”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, în prezentarea raportului, preluat de Agerpres.

Oficialul a făcut apel la comunitatea internațională să decupleze umanitatea de la această “spirală de autodistrugere”, subliniind că “trebuie să transformăm complacerea noastră colectivă în acțiune. Împreună putem încetini ritmul dezastrelor ce pot fi prevenite”.

Potrivit raportului, amploarea și intensitatea dezastrelor sunt în creștere, numărul persoanelor care și-au pierdut viața sau au fost afectate de dezastre în ultimii cinci ani fiind mai mare decât în cei cinci ani precedenți.

Dezastrele au un impact disproporționat asupra țărilor în curs de dezvoltare, care pierd, în medie, 1% din PIB pe an din cauza catastrofelor, față de 0,1 până la 0,3% în țările dezvoltate. Cel mai mare cost este suportat de regiunea Asia-Pacific.

“Dezastrele pot fi evitate, însă, doar dacă țările investesc timpul și resursele necesare pentru înțelegerea și reducerea riscurilor”, a declarat Mami Mizutori, reprezentantă specială a secretarului general pentru reducerea riscurilor de dezastre.

“Ignorând în mod deliberat riscurile și neintegrându-le în procesul decizional, lumea își finanțează propria distrugere”, a adăugat Mizutori.

Foto: Pixabay

Lasă un comentariu