RELAȚIILE DE LUNGĂ DURATĂ, TOT MAI RARE...

Distribuie pe:

Psihologul Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală și specialist în relații de cuplu și familie, citat de csid.ro, explică, într-o postare pe Instagram, motivele pentru care, în zilele noastre, a avea o relație fericită și liniștită, de lungă durată, pare imposibil.

Lucrurile temeinice, doar o iluzie

Potrivit specialistului, în era vitezei, în care obținem ce dorim cu o simplă atingere a ecranului, lucrurile temeinice sunt doar o iluzie:

“Multe relații încep bine și se termină repede și... mai puțin bine. Dacă am putea avea secretul longevității unei relații, ar fi minunat. Cum nu există instrucțiuni clare, ci mai degrabă sfaturi, este important să ținem cont de ele.

Fiecare om vine cu un bagaj emoțional în relație și este indicat să nu te așezi și tu pe acel bagaj. Fiecare partener vine cu așteptări diferite, cu o imagine diferită despre ce înseamnă o relație.

Există cele cinci limbaje ale iubirii, care de cele mai multe ori ne induc în eroare. Este vorba despre timp, cuvinte, atingeri, servicii și cadouri”.

Greșeli frecvente

Cele mai frecvente greșeli pe care le facem în relația de cuplu apar atunci când unul dintre parteneri își oferă tot timpul său liber, face cadouri, este afectuos, dar nu spune “te iubesc!”. Cealaltă parte consideră că nu este suficient și că nu există dragoste. Poate există dragoste, dar așa cum vorbim limbi diferite pe întregul glob, sentimentele sunt și ele exprimate diferit, chiar dacă lingvistic avem aceeași limbă.

Cunoașterea acestor limbaje ale iubirii este necesară pentru o relație prosperă și împlinită. Iubim, gândim și judecăm diferit.

O greșeală pe care o fac partenerii în ziua de astăzi este să pretindă tot și să ofere firimituri. Ne credem “miezul” de cele mai multe ori, vrem “să facă el” primul pas, să fie un arhanghel, să ne iubească și să ne răsfețe.

Ce facem noi? Mulți nici nu apreciem, considerând că este de la sine înțeles să primim cele de mai sus.

Nu este nimic greșit în a avea standarde, doar că de cele mai multe ori ele sunt ireale și parcă desprinse din filmele bune. Acele relații perfecte există, dar sunt foarte, foarte rare. Acelea sunt excepțiile, nu regula.

Lozincile motivaționale, inutile

În opinia specialistului Eduard Andrei Vasile, de cele mai multe ori nu acceptăm compromisuri. Psihologii care aruncă lozinci

motivaționale de genul “totul va fi bine!”, “crezi în tine!”, “mâine e o nouă zi”, pe lângă faptul că sunt plicticoși și vorbesc din niște cărți pe care probabil le-au citit cu multă silă, nu discută despre realitatea pe care o trăim azi.

Să faci compromisuri nu înseamnă să “te pierzi pe tine”, așa cum cred unii psihologi, ci înseamnă a înțelege că este în natura umană să greșim.

Egoismul și orgoliul nu au nimic în comun cu dragostea.

Suntem egali

Trebuie să fim conștienți de faptul că nu suntem nici mai presus, nici mai prejos decât partenerii noștri. Suntem egali, iar nevoile noastre sunt egale cu ale lor. Firește că asta nu înseamnă să rămâi într-o relație toxică sau pur și simplu într-una în care nu te simți bine, dar e indicat să ne revizuim și noi atitudinea și aportul înainte de a pretinde luna de pe cer... (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu