“VOM FACE ÎN PERIOADA URMĂTOARE O CAMPANIE DE INFORMARE CU PRIVIRE LA COMPRIMATELE DE IODURĂ DE POTASIU”

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a pledat miercuri în fața membrilor Consiliului Național al Audiovizualului pentru utilitatea unei campanii a instituției pe care o conduce referitoare la administrarea iodurii de potasiu doar în cazul unui incident nuclear și numai la indicația autorităților.

“În spațiul public au fost foarte multe discuții legate de un posibil incident în Ucraina, având în vedere situația de acolo. Multă lume își aduce aminte de situația din anul 1986 și Ministerul Sănătății s-a pregătit în acest sens, a reușit împreună cu Administrația Rezervelor de Stat și Antibiotice Iași să producă o cantitate suficientă de iodură de potasiu pentru toată populația României”, a spus Rafila, la CNA.

Ministrul a subliniat că iodura de potasiu este un produs care “nu trebuie administrat intempestiv”.

“Și, având în vedere, mă rog, tradiția în România că dacă primești ceva trebuie să-l și consumi, există această îngrijorare și în rândul profesioniștilor din Sănătate și noi avem această îngrijorare. Și dacă o să facem în perioada următoare o campanie de distribuire a acestor micro-comprimate de iod, vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate și nu vor fi administrate decât dacă este cazul și o campanie desfășurată prin mass-media - televiziune, radio - este extrem de utilă pentru ca să susțină acest demers al Ministerului Sănătății”, a pledat Rafila.

Alexandru Rafila nu a exclus existența unor cazuri de autoadministrare a iodurii de potasiu, dar a precizat că nu pornește de la premisa că lumea nu poate să înțeleagă că aceste pastile nu trebuie administrate în momentul primirii.

“E posibil, orice e posibil. Dumneavoastră știți că am experimentat, mai ales în pandemie, tot felul de medicamente pe care oamenii le luau, unele foarte toxice, ca să se păzească de COVID. Nu putem să știm exact ce face fiecare, dar noi trebuie să ne facem datoria și să informăm și să educăm. (...) Recomandarea este pentru două luni. Sper să fie suficient. În intervalul acesta de timp noi ne organizăm ca să putem să începem distribuirea. Problema pe care trebuie s-o înțeleagă toată lumea este legată de faptul că din punct de vedere organizatoric este imposibil, având în vedere că maxim șase ore de la expunere trebuie să iei un astfel de comprimat, nu ai timpul necesar să faci distribuirea în cazul unei urgențe. (...) La Fukushima n-au fost capabili să facă distribuirea în timp util și ne gândim, totuși, că e mult mai bine să se facă acest lucru din timp și oamenii să știe despre ce este vorba. Eu nu plec de la premisa că lumea în România nu poate să înțeleagă că aceste pastile nu trebuie administrate în momentul primirii, ci doar dacă este necesar. Și scopul acestei campanii este foarte clar în sprijinul acestei teorii”, a arătat ministrul, citat de Agerpres.

El a mai precizat că, odată cu tabletele de iodură de potasiu, vor fi distribuite și informații legate de dozaj, de vârstă și de modul de păstrare a acestor comprimate la domiciliu.

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat miercuri o solicitare a Ministerului Sănătății de difuzare în regim de campanie de interes public a unui spot radio și TV de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu.

“Iodura de potasiu este un medicament. Acesta va fi folosit doar în situația puțin probabilă a unui incident nuclear și numai la indicația autorităților. Nu administrați iodură de potasiu din proprie inițiativă”, se arată în spotul Ministerului Sănătății.

Spotul va fi difuzat timp de două luni în regim local, regional, național prin intermediul media radio și TV.

Lasă un comentariu