EXPIRAREA ROVINIETEI, TRANSMISĂ PRIN E-MAIL!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 362, din 12 aprilie 2022, a fost publicat Ordinul ministrului Transporturilor nr. 365/2022 pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului Transporturilor nr. 1.463/2018 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a tarifului de utilizare și a tarifului de trecere.

Recentul Ordin (nr. 365/2022) prevede ca șoferii care au cumpărat roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile să fie anunțați, prin e-mail, de expirarea acesteia. Reamintim că rovinieta este taxa de drum pe care orice șofer care circulă pe drumurile publice ale României trebuie să o plătească.

Noua reglementare precizează că notificarea va fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile. Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se va trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, vor fi furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.

Pentru a se alinia la noile reguli, distribuitorii autorizați vor avea la dispoziție cel mult șase luni de la aplicarea acestora.

“Distribuitorii au obligația de a implementa, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, modificările necesare astfel încât, la încasarea tarifului de utilizare și emiterea rovinietelor în punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicații dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, să asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificați, prin e-mail, cu privire la expirarea peri-oadei de valabilitate a rovinietei”, se precizează în actul normativ.

Ordonanța care reglementează rovinietele prevede că toți șoferii care circulă pe drumurile publice din afara orașelor trabuie să aibă o rovinietă valabilă, altfel vor fi pasibili de amenzi, deci rovinieta este “o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale din România”.

Rovinietele pot avea valabilitatea de o zi, șapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an.

Fac excepție autoturismele și mașinile de marfă cu masa de până la 3,5 tone, pentru care se poate cumpăra rovinietă cu durata de cel puțin șapte zile, adică pentru ele nu se pot cumpăra roviniete de o zi.

Șoferii care nu au roviniete valabile sunt pasibili de amenzi cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 - 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 - 4.500 de lei).

Măsurile cuprinse în ordinul apărut recent se aplică din 27 aprilie 2022. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu