“AM MAI VĂZUT ASTFEL DE IMAGINI, DAR NICIODATĂ ATÂT DE ZGUDUITOARE”

Distribuie pe:

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că în cadrul vizitei pe care a efectuat-o marți în mai multe zone din Ucraina afectate de conflictul armat cu Rusia a văzut imagini zguduitoare, pe care nu le-a mai întâlnit în cariera sa de militar.

“Dincolo de emoție, partea personală, partea umană este absolut devastatoare. (...) Cariera mea este cea de militar și am mai fost în astfel de zone de conflict, am mai văzut astfel de imagini, dar niciodată atât de zguduitoare și pentru mine absolut orice minimă înțelegere față de această manifestare este imposibilă”, a declarat premierul în cadrul unei emisiuni la TVR1.

El a spus că a văzut zonele rezidențiale atacate, cu clădiri, școli și spitale distruse, fără a se respecta legile și principiile luptei armate prin care zonele cu civili și anumite clădiri să fie protejate.

“Este absolut inadmisibil și incredibil și am susținut la întâlnirile pe care le-am avut, atât cu președintele, cât și cu premierul, poziția României de a condamna ferm aceste atrocități, aceste crime de război. (...) Aceste crime nu trebuie să rămână nepedepsite”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Premierul a reiterat că țara noastră a acordat și va acorda în continuare sprijin Ucrainei și că este nevoie să fim parte la procesul de reconstrucție din țara vecină.

Un exemplu concret de sprijin menționat de Nicolae Ciucă este prelungirea ecartamentului larg al căilor ferate ce vin din Moldova și Ucraina până în portul Galați, pentru a se facilita astfel transportul de mărfuri.

“În momentul de față, deoarece porturile din Odessa și din Nikolaev sunt imposibil de întrebuințat, este nevoie de eforturi foarte mari pentru a putea să se compenseze această imposibilitate de folosire a infrastructurii portuare pentru tranzitul de mărfuri. (...) Lucrăm la nivelul Ministerului Transporturilor și am discutat cu domnul ministru și înainte și astăzi posibilitatea ca acele capete de cale ferată cu ecartament larg ce vin din Moldova și din Ucraina să poată să fie prelungite și să ajungă în portul Galați, scurtând timpul transferului de mărfuri. De asemenea, există în analiză ca la Halmeu și Vișani să facem același lucru”, a punctat premierul.

UCRAINA SE AȘTEAPTĂ LA SĂPTĂMÂNI EXTREM DE DIFICILE”

Ucraina a afirmat miercuri că se așteaptă la “săptămâni extrem de dificile” împotriva armatei ruse care “a acumulat deja forțe pentru o ofensivă majoră în estul” țării, o prioritate pentru Moscova, notează AFP.

“Avem săptămâni extrem de dificile în față”, a avertizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un comunicat pe Facebook, lansând un apel ucrainenilor “la reziliență și unitate” după mai bine de două luni de conflict cu Rusia.

“Din păcate, vom pierde mai mulți soldați înainte de a câștiga”, a adăugat el, estimând că “vor fi mai multe distrugeri și răniți”.

Potrivit acestuia, armata rusă, “conștientă deja de înfrângerea strategică, va încerca să provoace cât mai multă suferință posibilă” soldaților ucraineni pe care i-a îndemnat “să reziste”.

Mai devreme, armata ucraineană recunoscuse un avans al forțelor ruse în estul țării, cu capturarea mai multor localități din regiunea Harkov și din Donbas. (Agerpres)

JURNALISTĂ RUSĂ, REȚINUTĂ DUPĂ CE A INFORMAT DESPRE ATACUL ASUPRA TEATRULUI DIN ORAȘUL UCRAINEAN MARIUPOL

Jurnalista rusă Maria Ponomarenko, care lucrează pentru portalul de știri RusNews, a fost reținută după ce a informat despre “un presupus atac aerian rusesc” în martie asupra Teatrului Dramatic din orașul ucrainean Mariupol (sud-est), unde se refugiaseră sute de civili, a informat, miercuri, agenția Sputnik, citată de EFE.

Un comunicat difuzat de serviciul de presă comun al tribunalelor din Sankt-Petersburg, preluat de agenția rusă, menționează că “tribunalul din districtul Oktiabrski s-a pronunțat asupra impunerii măsurii preventive de reținere a Mariei Ponomarenko”.

Jurnalista arestată este acuzată că a difuzat public informații false despre activitățile forțelor armate ale Federației Ruse, mai scrie Sputnik, principalul organ de propagandă al Kremlinului.

Potrivit comunicatului citat, Ponomarenko a publicat informația pe canalul ei de Telegram, a fost reținută la 24 aprilie și va rămâne în arest până la 22 iunie.

La 16 martie, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că acuzațiile Kievului cu privire la un atac aerian rus asupra teatrului din Mariupol “nu corespund realității”, scrie Sputnik. (Agerpres)

Lasă un comentariu